Skocz do zawartości

BMW E36 320i auto zgasło podczas jazdy i nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki nietypowy problem ponieważ moja BMW zgasła podczas jazdy i już po niej - laweta i do domu.

Zaczeło się od tego, że pojawiła mi się kontrolka ABS - jechałem dalej - nagle radio w samochodzie gubiło dźwięk i przygasły lekko wszystkie kontrolki wraz komputerkiem obc i licznikiem - wszystko - auto straciło moc - po paru metrach jazdy zegary opadły - wskazówki na zero i po chwili zaczeły skakać góra - dół aż stanołem - wiem, że paliła się kontrolka od ładowania - tzn lekko żarzyła i nieraz gasła. Co dziwne szyby w aucie same się otworzyły i nie mogłem ich zamknąć a jak otworzyłem drzwi to silniczek od szyb dziwnie terkotał jak by chciał domknąć okno. Może ktoś miał podobny przypadek. Dodam jeszcze, że dwa razy wziołem ją na pych i odpaliła ale po paru metrach zegary do zera i przygasły kontrolki i już po jeździe.

Opublikowano
Aku podmień na poczatęk z innego auta i zobacz.Bo ja miałem taką akcje (najpierw z nudów czytałem instrukcje i pisze tam ze niedoładowany aku powoduje zaświecanie sie lampki absu podczas jazdy. Myślałem ze czujnik od abs mam zepsuty bo miałem takie akcje jak rzadko jezdziłem autem a aku miałem słaby, z ciekawosci wyciagnałem go i zamieniłem z innego auta. No i od tamtej pory nie zapaliła mi się ani razu. Sprawdzcie akumulator w 1 kolejnosci- jak sie będzie żarzyła lampka ładowania nadal zainteresować się trzeba alternatorem.
Opublikowano
Dzięki za podpowiedź sprawdzę to jak wróce do domu bo jestem za granicą - ale syn ma naładować akumulator jak odpali to chyba nadszedł już czas na jego wymiane - martwi mnie te ładowanie - ale sprawdze jeszcze wszystko miernikiem - dam znać czy to było przyczyną, że auto zgasło podczas jazdy.
Opublikowano

Usterka rozwiązana.

Po naładowaniu akumulatora zapaliła się kontrolka ładowania.

Teraz aż raziła w oczy - bo w słońcu była ledwo widoczna - a auto stało w garażu.

Rozkręciłem alternator i okazało się , że szczotki wytarte - mała improwizacja i działa - za nie długo kupie inny alternator i spokojna głowa - bo nie mogę znaleźć regulatora napięcia z szczotkami do 320i 2,0 vanos altek boscha 140A