Skocz do zawartości

Wymiama chlodnic w e39 2,5tds

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, musze wymienic chlodnice wody i chlodnice skrzyni biegow i paski wiskozy itd w bmw e39 2,5tds, czy da sie to wymienic bez rozkrecania calego przodu.
Opublikowano
Do chłodnicy wody wystarczy osłonę wentylatora czyli tą kierownicę powietrza wymontować i jest dostęp również do chłodnicy klimy więc do chłodnicy oleju skrzyni CHYBA też.. Ale nigdy innej chłodnicy nie ruszałem, więc pewny nie jestem
Opublikowano
  • Autor
no wlasnie dlatego pytam zeby sobie ulatwic zycie bo rozkrecac caly przod mi sie nie usmiecha,prosze o wypowiedz kto robil juz to i jak to sie ma co do rozkrecania, i po drodze chce wymienic paski i rolki.
Opublikowano

http://bmw-diesel.pl/forum/viewtopic.php?t=7157&p=59042

czyli nie musisz demontować przodu.

Najpierw musisz zdjąć ten plastik co zasłania obie chłodnice. On się trzyma na tych zatrzaskach plastikowch. Musisz też zdemontować wentylator visko. Klucz 36 i młot albo kombinować by zblokować koło jakimś prętem. Masz tam lewy gwint.

Chłodnica wody jest przykręcona tylko od góry. Uważaj na takie gumowe poduszki bo mi wleciały na osłonę silnika i ciężko było ją wyciągnąć.

Opublikowano
  • Autor
to spoko ze nie musze rozkrecac calego przodu,a co z paskami chyba nie bede mial problemu jak bede mial zdemontowane wisko i chlodnice.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Paski wymienisz nawet bez ruszania wentylatora, więc tym sie nie przejmuj, jak wyjmiesz chłodnice to będziesz miał fajny dostęp ;)
Opublikowano
  • Autor
Ok dzieki.