Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.

Od pewnego czasu zmagam się z problemem "świecącej lampki ABS" w moim E36 316i, lampka zapaliła się jak przykręciłem ją (odkręcona lampka to spuścizna po poprzednim właścicielu). Oczywiście wg teorii w takim przypadku ABS działać nie powinien, a jednak poniżej kilka faktów:

1) Zimą jakoś nie narzekałem na brak ABSa - tj. przy hamowaniu wydawało się, że hamulce ładnie "dostosowują prędkość kół do powierzchni", a pedał hamulca bije i wszystko wydaje się cacy

2) Czujniki przy wszystkich kołach - każdy na poziomie 1,1kO

3) Podłączenie pod komputer (INPA) - błędy były na 3 kołach (czujniki), zresetowałem i po tygodniu znowu podłączyłem - już się nie pojawiły ponownie (a lampka nadal się pali) - ogólnie wg komputera nie ma błędów w module ABS

4) Podłączenie pod komputer (INPA) - sprawdzenie prędkości kół - "na żywo" obracałem każdym kołem i na ekranie widać było prędkość - IMO wydaję się, że czujniki są w porządku

Macie może jakieś pomysły co zrobić z tą nieszczęsną lampką (lub może po prostu coś nie działa, a nie zauważyłem tego jeszcze)?

Edytowane przez kisudvd
Opublikowano
3) i 4) zastanowiłbym się bardziej nad tymi czujnikami czy faktycznie są sprawne, po to jest komputer żeby wskazywał usterki, a najczęściej w przypadku czujników wiąże się ich usterką.

Sprzedam VW Corrado G60.

Kupię do E36: fotel kierowcy alcantara podgrzewany , Listwy progów wewnętrznych Mpakiet do Tour/Sedan,

Lusterka M, klapa tył cosmosschwarz

Sprzedam części od BMW E46 320d Touring.

Mój Turas

http://serwer1385585.home.pl/stefun/data/documents/bmw=20generacja.jpg

Opublikowano

Sęk w tym, że wyglądają na sprawne. Skoro pokazują prędkość jak obracam kołem (tj. moduł ABS to czyta) to co może być z nimi nie tak?

Komputer może i pokazywał, ale równie dobrze ktoś w przeciągu tych lat mógł je wymieniać i nie zresetować błędu. Z tego co wiem, to po resecie błędy jeżeli ciągle występują fizycznie to powinny się pojawiać także po odczycie z modułu.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Okazuje się, że problem się rozwiązał sam... trochę zarzuciło na piasku i kontrolka zgasła. Od 1 tys. km się nie zapaliła.

Widocznie moduł ABS musiał popracować, żeby skumać, że jest z nim wszystko ok :)