Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jak w temacie. Noszę się z zamiarem zakupu swojego pierwszego BMW. Jeździłem juz wieloma samochodami ale jeszcze nigdy nie BMW. W związku z tym, ze wlaśnie planuje zmianę samochodu proszę kolegów, specjalistów, znawców marki o pomoc. Wstępnie myślę o czymś nie drogim np. model E46 lub E39 (tylko sedan) z lat 1998-2000 (silnik >=150KM). Chodzi mi generalnie o następujące rzeczy:

1) na co należy zwrócić uwagę przy zakupie, czego się wystrzegać ?

2) jakie wersję z wyżej wymionienych modeli unikać szerokim kołem (wadliwe serie, choroby wieku młodzieńczego itp.)?

3) Które wersje z ww. polecalibyście a które odradzalibyście ?

4) nie dla mnie znaczenia rodzaj paliwa, czy ktoś poleca/odradza któreś z wersji silnikowych?

5) myślę o sprowadzeniu samochodu w dobrym stanie (bezwypadkowego) z niemiec, czy ktoś poleca/zan jakąś rozsądna firmę swiadcząca takie usługi?

Dodatkowo czy mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć jak wyglada kwestia bezawaryjności tym modeli, koszty eksploatacji-serwisu, kwestia kradzieży, prawidłowego zabezpieczenia antykradzieżowego?

Z góry bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam,

Artur

Artur
Opublikowano

A jaki byłby typowy "ordnung" ;-) użytkowania dla tego BMW :?:

Czy będzie miało jeździć 5 dni w tygodniu po 30 km w jedną stronę (do pracy), a w weekend długa trasa, czy też po 150-250 km dziennie :?: (bo do tego drugiego zastosowania, wolałbym E39).

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Mysle, ze raczej blizej pierwszego wariantu. W ciagu tygodnia jakies 25km do pracy dziennie. Weekend czasami dluzsze wyjazdy > 400 km.
Artur