Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zauważyłem, że czasami drży mi ta osłona nad końcowym tłumikiem na wolnych obrotach.

Dzisiaj wszedłem pod auto i zobaczyłem, że wszystkie mocowania zerwane - po prostu blacha się utleniła :D

Wyjąłem ją i teraz pytanie: czy bardzo jest niewskazane jeżdżenie bez tej osłony? Tłumik końcowy w dieslu aż tak się nie nagrzewa, więc? ...

Ps. w lipcu czeka mnie jazda na wakacje do Chorwacji - stanie się coś?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Jak wpadniesz na autostradę przy większej predkości i wyzszych obrotach silnika, to nie wiem czy tłumik końcowy sie nie nagrzewa, moim zdaniem sie nagrzewa i jeśli dali tam osłonę to powinna byc założona, bo jeśli była by nie potrzebna to po co ja tam zastosowali? Takie jest moje zdanie, jeśli ktos uważa inaczej to niech mnie poprawi
Opublikowano

Nie uważam, że w ogóle się nie nagrzewa. Chodzi mi o to, że nie nagrzewa się jak np tłumik środkowy albo tłumiki w silniku benzynowym.

Moje pytanie - czy jazda bez tego nie grozi czym poważniejszym?

Opublikowano
Powiem ci tak: połowa samochodów z pewnym stażem ma powywalane takie osłony i nic się nie dzieje, ale ja osobiście wolę to poskładać tak jak być powinno niż odwalać fuszerę. Znalezienie odpowiednich podkładek i poskręcanie tego do kupy trwa nie wiele dłużej niż wywalenie tego całkowicie, a przynajmniej nie grzejesz sobie podłogi układem wydechowym.