Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem.Chciałbym zamontować cb-ka w mojej becie.Myślę,że przed fotelem pasażera.Gdzie najłatwiej podpiąć zasilanie?Może już ktoś ma już cb i mi podpowie. :mrgreen:
Opublikowano
Witam. Ja też podpisuję się pod tym pytaniem. Czy jest możliwość podlączenia cb do zasilania z gniazda zapalniczki ??? Mam cb-radio i na wypady w trase chętnie bym sobie je zakładał. Oby było jak szybko je zamontować i zdjąć. Bym je nawet włożył do schowka i kłopot z głowy. Chodzi o to że na mieście jest ono raczej niepotrzebne więc zależy mi na szybkim montażu i demontażu radyjka. Robi ktoś tak ?? Jak tak to proszę o napisanie co jak i z czym :) Z góry dzięki za odp. Pozdro
Nera mnie szarpie, jakby mnie ktoś bemką przejechał :)
Opublikowano

Hey PiTeRE-30 właśnie się dowiedziałem,że spokojnie można podłączyć pod gniazdo od zapalniczki.Niestety jestem w obcym mieście i niewiem gdzie mogę kupic taką wtyczkę.W poniedziałek zacznę poszukiwania.Jak odnajdę i zmontuje dam znać czy działa.

Pozdrawiam wszystkich bm-kowiczów :D

Opublikowano

Witam!

Ale przy podłączemiu do zapalniczki mogą w orbiorniku pojawić się jakieś przypierdy (zakłócenia np. od pracujących wycieraczek).

Ideałem jest podpięcie grubymi kablami do akumulatora (pamiętać o bezpieczniku). Ewentualnie można podprowadzić dobrą (grubą) instalację do gniazda zapalniczki, bo oryginalna jest przeważnie kiepska.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedż

" Ideałem jest podpięcie grubymi kablami do akumulatora (pamiętać o bezpieczniku). Ewentualnie można podprowadzić dobrą (grubą) instalację do gniazda zapalniczki, bo oryginalna jest przeważnie kiepska" -

Jak Gruby kabel powinienem puścić do zapalniczki czy akumulatora?Chciałbym mieć pewnośćm że wszystko bedzie ok. i nie bede slyszał żadnych trzasków. Pozdro[/b] :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Od gniazda zapalniczki do akomulatora. Tak, aby nie było spadków napięcia jak będziesz nadawał CB. W oryginale często spada do 11V i poniżej, co nie jest dobre.