Skocz do zawartości

E46 320d 09.2004 Problem z zapisem kodowania w easyDIS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę Was o pomoc, bo sam już chyba dalej nic nie wyczaruję.

Zainstalowałem easyDIS na Windows Vista wg. intstrukcji Nerwusa (wielki szacun i dzięki za soft i instrukcję :modlitwa: :modlitwa: )

Jedynie przy uruchomieniu IFHSrv32 wyrzucało mi błąd rejestru, po modyfikacji rejestru: komunikat o błędzie zniknął.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Serial]

"ErrorControl"=dword:00000000

"Group"="Extended base"

"Start"=dword:00000002

"Tag"=dword:00000001

"Type"=dword:00000001

"ForceFifoEnable"=dword:00000001

"RxFIFO"=dword:00000008

"PermitShare"=dword:00000000

"LogFifo"=dword:00000000

"TxFIFO"=dword:00000008

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Serial\Parameters]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Serial\Enum]

"0"="Root\\LEGACY_SERIAL\\0000"

"Count"=dword:00000001

"NextInstance"=dword:00000001

"INITSTARTFAILED"=dword:00000001

Kabelek kupiłem na allegro.

Autko na vm off i protokole Fister jest automatycznie wykrywane, zrobiłem krótką diagnostykę, zresetowałem inspekcę olejową.

W trybie kodowania też jest automatycznie wykrywane, ale dalej jest już problem ... :cry:

Po ustawieniu jakiejkolwiek opcji do kodowania przechodzę do 99 - set, pojawia mi się info wyłącz i włącz zapłon, czy na pewno chcesz to ustawić, wyłączam zapłon wciskam YES i nic...

Okienko mignie i znowu prosi o: wyłącz i włącz zapłon, czy na pewno chcesz to ustawić? i nic więcej się nie dzieje :cry:

Gdzie może być problem? Wpisy w rejestrze? Kabelek z allegro? A może ja coś źle robię?

Opublikowano

Dlaczego używasz trybu fister i vm off dla auta z 2004r przy połączeniu bez złącza 20pin? (zarzuć softing i vm on)

Na tym kablu wykrywa Ci automatycznie baterie i zapłon?

Opublikowano
  • Autor

W tym trybie wykrywa mi automatycznie samochód.

Jak sprawdzić w DIS, czy mi wykrywa baterię i zapłon?

Przy tych ustawieniach nie ma skali w DISie, sprawdzę przy softing i vm on czy wykrywa oraz spróbuję w INPA.

Opublikowano
  • Autor

miałem dzisiaj więcej czasu i posprawdzałem kilka rzeczy.

Jeśli chodzi o protokoły to i na vm off i protokole Fister i na vm on i protokole softing robi mi krótką diagnozę, ale w trybie kodowania automatycznie wykrywa mi tylko na ustawieniach vm off i protokole Fister,

przy vm on i protokole softing wywala mi komunikat: "VIN and ZCS/FA cannot be read out from EWS/KMB/LSZ control unit".

A jeśli chodzi o kodowanie, to w INPA po podłączeniu kabelka i wybraniu jakiejś opcji od razu wskazuje mi "battery on" i "ignition on", nawet jeśli nie ma nawet kluczyka w stacyjce, co oznacza, że ciągle wykrywa zapłon.

To by tłumaczyło dlaczego nie mogę zakodować w DISie, gdyż koduje się na wyłączonym zapłonie.

Czyli kabelek? Dlatego ciągle wykrywa mi zapłon?