Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam dość dziwny problem po wymianie zwrotnicy ustawili mi zbieżność i kąty na tylnej osi i po tygodniu w zakręcie wyrwało mi sworzeń z wahacza dolnego tył - koło bokiem i jazda lawetą. wymieniłem na nowy co prawda jeną stronę i znowu zbieżność kąty ustawione przed złożeniem zawias był szarpany sprawdzany na okoliczność jakiegoś luzu i z przodu i z tyłu - wszystko sztywne zero luzów stuków puków. Niestety wczoraj druga strona identyczny przypadek wyrwało sworzeń z wahacza.

Nie mam pomysłu o co chodzi miał ktoś może podobny przypadek może coś powoduje jakieś wibracje albo ustawianie zbieżności wywołało naprężenie na tylnej osi.

Mechanik stwierdził jedynie, że jest to drugi taki przypadek w jego karierze pierwszym byłem ja trzy tygodnie temu i jakieś 6200km wcześniej nie widział żeby w bmw bez dania cienia stuku czy luzu po prostu sworzeń zostawał w zwrotnicy a wahacz odjeżdżał na bok.

Troszkę się już boje jeździć bo jak mówią do trzech razy sztuka a dwa razy już wykorzystałem.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

no właśnie LEMFORDER bo pierwsze z czym wszyscy się zwracają to czy czasami nie hans preis Topran

dzisiaj w PZMot szarpią mi całym zawiasem przód i tył pod kątem tulei na tylnym wózku

diagnosta na wstępie stwierdził że samochód mógł być zbyt zbieżny przód do tyłu i za mocno został napięty na tylnych wahaczach

ale znowu pierwszy raz słyszałem żeby samochód mógł być "Zbyt zbieżny"

Przejdzie test na diagnostyce amory zawias luzy mają też jakoś sprawdzić czy łożyska na dyferencjale chodzą luźno może akurat coś wyjdzie bo rada typu szybko go sprzedać mnie nie zadowoliła w żadnym stopniu

8 lat jeżdżę już tym egzemplarzem i nigdy nie miałem z nim żadnych przebojów nigdy nie oszczędzam na pierdołach typu wahacze czy tuleje z elektroniką problemu nie ma bo nic poza oryginałem nie działa.