Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Czy ktos z was wymienial sam filtr powietrza w 318D Touring 2008r. Wszedzie szukalem ale znalazlem tylko do takiego silnika: http://img4.sprzedajemy.pl/540x405_bmw-e-d-spalanie-l-duza-navi-wyp-2555879.jpg. Nawet film znalazlem:

Ale u mnie wyglada to tak : http://img193.imageshack.us/img193/8871/dsc0239d.jpg

Bede wdzieczny za pomoc.

Edytowane przez Syriusz76
318D E91 N47 Touring 2008r.
Opublikowano

Filtr powietrza masz w puszce po lewej stronie patrząc od przodu auta :) - nie mam 318d ale z tego co widać po fotce, wymiana jest banalnie prosta :)

Pzdr.

Opublikowano

Dzisiaj będę wymieniał filtr powietrza - silnik N47. Po prostu demontujesz osłonę, która znajduje się w lewej dolnej części komory silnika. Jest na zatrzaski. Ściągasz obudowę i masz filtr :-)

W tamtym roku przy wymianie filtra przez mechanika samochód nie chciał od razu odpalić. Mechanik powiedział, że weszło za dużo "świeżego" powietrza i dlatego problem z odpaleniem. Psiknął pod filtr sprężonym powietrzem i od razu samochód odpalił. Moje pytanie czy przy wymianie może się to powtórzyć? Chce sam wymienić filtr a nie mam pry sobie sprężonego powietrza... :shock:

Opublikowano

OMG za "dużo świeżego powietrza" wtf?! :mrgreen: Zmień mechanika..

Filtr paliwa też był wymieniany? Psiknął może samostartem..

A sprężonym powietrzem należy wydmuchać komorę w której znajduje się filtr powietrza, następnie zamontować nowy filtr.

Pzdr.

Opublikowano
Czy duzo jest zabawy przy wymianie filtra paliwa ? Ile czasu na to trzeba ? Gdzie on jest ?

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
Trzeba odkręcić obudowę plastikową pod samochodem, następnie dobrać się do filtra, jakieś 10min w jedną stronę :]
Opublikowano
Czy duzo jest zabawy przy wymianie filtra paliwa ? Ile czasu na to trzeba ? Gdzie on jest ?

pod siedzeniem kierowcy od spodu auta więc najlepiej jakbyś miał kanał

Sprzedam :

- ręczny M-pakiet BMW e9x

Opublikowano

Ok wielkie dzieki za odpowiedzi bo juz myslalem ze bede musial pol auta rozbierac jak to na tym filmi widac!

Filtra paliwa tez do wymiany mam i nie wiem czy samemu dam rade :/ Trzeba przed wymiana go zalewac ropa?

Opublikowano

Sama wymiana jest generalnie prosta, odłączasz stary, podpinasz nowy i tyle ;) Trochę ropy się poleje, ale zawsze możesz palcem zatkać :cool2:

Przy wymianie rok temu nie zalewałem, tylko 2-3 razy włączyłem/wyłączyłem zapłon (tak gdzieś wyczytałem). Zapalił za drugim razem, bo chyba nie zrobiłem tego jak trzeba, tzn. wcisnąć Start/Stop bez sprzęgła (wtedy tylko wkładałem i wyciągałem kluczyk)

Opublikowano
Ok poradzilem sobie z tym wszystkim. Filtr paliwa Knecht jak najberdziej pasowal, nie tak jak wczesniej czytalem ze cos jest nie tak z nim. Trzeba tylko dobrze dobrac. Mam jeszcze pytanie: co ile km wymieniacie filtr powietrza, kabinowy i paliwa ?