Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na tym forum , jeżdze BMW e36 2.5TD .

Chciałbym dowiedzieć się od bardziej doświadczonych kierowców BMW nastepujące rzeczy :

W mojej BMW obok wtrysków jest mokro (Szczególnie kolo tego z kabelkiem ,wrecz wiecznie stoi tam kaluza(Wtrysk sterujacy o ile sie nie myle)) ,Spalanie w granicach 1zł/1km... ,wczesniej jezdzilem Fiat Stilo 1,9jtd też 115km i nie ma porównania w mocy (na korzysc stilo). Troche to dziwne że fiat jedzie o wiele lepiej od BMW :duh:

dodam ,że wtrysk sterujacy jest caly zalepiony jakims klejem

A wiec tak moje pytania brzmia:

-Co z tym fantem zrobic (oddać wszystkie wtryski do renowacji?)

-Spalanie i brak mocy może być tlumaczone "Poceniem" sie wtrysków?

-Czy jakbym kupil wtrysk sterujacy od BMW 2.5 TDS to moja 3 dostała by wiecej mocy? (ponieważ nie podoba mi się ze był on klejony)

-Na czym polega praca wtrysku sterujacego (z czystej ciekawosci bo jestem amatorem w dziedzinie mechaniki)

Za wszelkie odpowiedzi z Góry dzieki :)

Opublikowano

Wtryskiwacze wykręć i oddaj do regulacji (16-16,5 MPa) i uszczelnienia do pompiarza (sterujący też-ktoś go po amatorsku "uszczelnił"). Przy montażu daj nowe podkładki miedziane pod wtryski oraz nowe przelewy-będziesz miał sucho jak pieprz.

Wtrysk sterujący posiada wewnątrz czujnik wzniosu igły rozpylacza,który informuje sterownik o rzeczywistej chwili wtrysku i na podstawie tego parametru sterownik dokonuje ew,korekty kąta wtrysku.

Dla M51 i M41 (TD i TDS) wtryskiwacz sterujący jest taki sam-wiec nie będzie żadnego przyrostu mocy.

Do jego wykręcenia musisz mieć specjalny klucz rurowy lub nasadke 27 z bocznym wycięciem (ze względu na ów przewód).

Rezystancja sprawnego czujnika wzniosu (mierzona we wtyczce) to 90-100 Ohm.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg