Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakiś czas temu zakupiłem przez allegro kabelek do naszych aut (od e-volta). Jest to fejs z aktywnym zapłonem. Jako że nie miałem wcześniej czasu nic nie kombinowałem aż do dziś. Przygotowałem sobie wcześniej oprogramowanie i tylko czekało mnie podłączenie się do auta. No i tu zaczęły się schody. Jako że posiadam Win 7 postawiłem sobie gotowca od Trandolfa pod VMware. Po podłączeniu fejsu został on wykryty lecz nie zainstalował sterów. Posłużyłem się tymi co dostałem z kabelkiem. Zostały zainstalowane. Oczywiście pozmieniałem porty i wszystkie ustawienia. Pierwsze odpalenie INPY i lipa. BATTERY OFF i IGNITION OFF. Zobaczyłem że nie mam pliku OBD, więc poszukałem w necie i skopiowałem go w odpowiednie miejsca. Dalej lipa. Zacząłem kombinacje z wpisami w tym pliku - mam na myśli wpisy typu BATTERY=OFF itp. i dalej nic.Przeinstalowanie sterowników na nowsze ze strony FTDI.Lipa. Postanowiłem postawić XP od nowa i zainstalować INPE, później stery itd i znów porażka. Przy pewnych ustawieniach po włączeniu zapłonu obie kontrolki zmieniły się na ON jednak przy próbie zrobienia czegokolwiek INPA wywalała komunikat w stylu "brak połączenia" (sytuacja miała miejsce przy połączeniu się przez gniazdo pod maską). Nie mam już pomysłów co może być nie tak. Ogólnie sprawa wygląda tak:

- mam INPE i zainstalowane stery plus konfiguracja portów

- podłączam fejs zapala się dioda w nim

- odpalam INPE i nie wykrywa BATTERY i IGNITION

Moje auto to E46 1.9 105 KM 1999 rok.

Mam nadziej że ktoś miał podobne problemy z tym fejsem i wie jak rozwikłać tą zagadkę bo już nie mam siły :mad2:

Wyżej pisałem o komunikacie jaki się pojawia. Dokładnie to:

DATATRANSMISSION TO CONTROLUNIT DISTURBED

Opublikowano

podłączasz pewnie pod obd w kabinie?

jeśli masz dwie wtyki,obdII i okrągła pod maską,to tylko okrągła,20 pin, połączy ze wszystkim,a w tym roczniku pewnie masz dwie

Opublikowano
Zgadza się.Są dwa wejścia. Najpierw próbowałem w kabinie ale później tylko pod maską. Niestety porażka.