Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Choć jestem tu nowy, przeglądałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem acz kol wiek pytanie, mianowicie czy to jest normalne, że sprężarka klimy na postoju wyłącza się sama i po kilku sekundach włącza ponownie, nadmieniam, że klima w tym roku była nabijana, odgrzybiana i ogólnie chłodzi. Wentylator od klimy się kręci. Proszę o odpowiedź bo nie wiem czy mogę używać klimę co by nie doprowadziło do jakiejś awarii. Jestem posiadaczem BMW e39 520i.

viewtopic.php?f=72&t=117890

Opublikowano

Przy obecnych temperaturach to normalne. Po prostu czujnik temperatury "stwierdza", że powietrze jest wystarczająco ochłodzone i wyłącza sprężarkę. Gdyby sprężarka się nie odłączała, to cały element chłodzący powietrze mógłby zamienić się w bryłę lodu i by go rozsadziło.

Możesz ewentualnie dla pewności zwrócić uwagę czy powietrze ma w miarę stabilną temperaturę i czy te wyłączenia są na kilka sekund (to jest OK) czy też na zasadzie wyłącza i natychmiast włącza - wtedy coś jest podejrzane z ciśnieniem.

Opublikowano
Dzięki wielkie bo już się martwiłem, że może jest coś nie tak. A co do temperatury to jest stała, nic się nie zmienia jak się wyłączy sprężarka, a dokładnie tak jest, że się wyłącza na chwile na jakieś 10 sekund, sprawdzę jak będzie gorąco co wówczas się dzieje. Mam jeszcze małe pytanko co może być przyczyną, ze na szybę i nogi wieje cały czas ciepłe powietrze nie zależnie czy jest włączona klimatyzacja czy jaka kol wiek ustawiona temperatura?
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.