Skocz do zawartości

Jazda bez oleju w silniku... groźne???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich miłośników bmw e32 735. mam pytanko, jak mocno mogłem uszkodzić silnik jadąc bez oleju w silniku przez 6 km. zachaczyłem miską, i olej wyleciał. tak długo jechałem z komunikatem i silnik sam zgasiłem. po dwóch dniach postoju, nie chce zakręcić silnikiem, kluczem na kole zamachowym go ruszyłem. mógł się zatrzeć, czy może czujnik poziomu oleju odłącza zapłon. proszę o pomoc..... :(
Opublikowano

Jest szansa że może przeżyje, wlej olej i jeżdzij.

Jakbyś nie miał nic oleju, panewka by się przekręciła i po pierścieniach.

Wyświetlał się jakiś komunikat Check Control ?

Taka rada na przyszłość, nie lej oleju do pełna, bo to żle wróży dla uszczelniaczy :)

Jesteś nowy, radziłbym się przedstawić w odpowiednim dziale.

Pozdrawiam.

Opublikowano
dzięki kolego, też mam taką nadzieja że ruszy. co do komunikatu, to wyświetla się tylko coś w stylu...SENSOR OILMOTOR.. coś takiego.. a jest możliwość że czujnik oleju, odcina zapłon i dlatego nie mogę przekręcić silnika ze stacyjki..? tak jestem tu nowy,mam na imie Adam, a swój profil postaram się uzupełnić w najbliższym czasie..pozdro..
Opublikowano

Bardzo możliwe że odcina, bo też tak się dzieje.

Ale jak nie ma oleju, to nie odpali.

Czujnik podaje do komputerów, że nie ma oleju oraz czujniki Check Control też podają, nie odpali.Uszczelnij sobie dobrze, calą miske olejową i zalej olejem, taki jak powinien być, ja u siebie w E32 730 i w 750, mam Castrol magnatec 10w40, dokładnie wchodzi 5,70 do 735/730 :)

Pamiętaj aby zmienić odrazu filtr paliwa, najlepiej na marke Knecht.

Jeżeli , coś by się działo to pisz.

Pozdrawiam.

Opublikowano
W e32 nie ma czegoś takiego jak odcięcie zapłonu przy poziomie oleju poniżej min.Na sucho go nie kręć,zmień miskę,zalej olejem i próbuj uruchomić,jeśli da się kręcić wałem może nie wszystko stracone.
Nur bmw e32
Opublikowano
W e32 nie ma czegoś takiego jak odcięcie zapłonu przy poziomie oleju poniżej min.Na sucho go nie kręć,zmień miskę,zalej olejem i próbuj uruchomić,jeśli da się kręcić wałem może nie wszystko stracone.

Chodziło mu o imobilaizer...

Opublikowano
Obawiam się, że ten silnik jest już trupem, albo prawie trupem. 6 kilometrów jechane bez oleju to jednak bardzo dużo...