Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od ponad roku mieszkam w Norwegii kilka dni temu od znajomego norwega dostałem bmw 320dE46 touring 2000 rok silnik z tego co wyszukałem to mam M47

Historia tego auta w skrócie

We wrześniu tamtego roku gość rano wyjechał z garażu wysiadł zamknąć bramę i usłyszał rzegot i płyn zaczął lecieć spod silnika zgasił go zepchnął w krzaki i pojechał do pracy a ze nie ma czasu na naprawę a tu gdzie mieszkam nie ma żadnych mechaników ani stacji kontroli pojazdów najbliższa 40km. Gość kupił i wrócił 2letnia X5 do domu

Zholowałem tą 3jke do mnie na podwórko okazało się ze rozleciała się pompa wodna i nie ma pasków klinowych

Pompę wymontowałem i mam zamiar zamówić na allegro

Proszę o pomoc jaką pompę wybrać podobno skf lub inna z metalowym wirnikiem jakie paski kupić bo wydaje mi się ze są dwa i jak je założyć

Tu nie moge dodać zdjeć wiec prosze kliknąc na poniższy link

http://www.mario78.pinger.pl

Jeżli jest ktoś w stanie mi pomóc to prosze tu na forum lub zapraszam na gg 4162123 lub skype mlimp2012

dziekuje i pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wpisz vin tutaj i znajdziesz numery wszystkich części:

http://www.realoem.com/bmw/select.do

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Witam!

Ja gdybym był dziś miał zakupić pompę wybrałbym firmę HEPU - chyba żadna inna firma nie ma lepszego doświadczenia w temacie pomp wodnych.

Dwa lata temu wymieniałem u siebie pompę.

Zrobiłem małe rozeznanie pytając sprzedawców na allegro o materiał z jakiego zbudowany jest wirnik, i oto jakie dostałem odpowiedzi:

SKF - wirnik z tworzywa

DOLZ - wirnik żeliwny

Ruville - wirnik z tworzywa

HEPU - ??? (nikt nie wiedział)

Chciałem kupić HEPU, ale że z dostępnością tej pompy było trudno zakupiłem pompę SKF można taką dostać za 200zł, a jak dobrze poszukać to pewnie i taniej by się znalazło.

Co do pracy pompy to nie mam zastrzeżeń, nie cieknie, nie hałasuje, działa jak trzeba.

Co do pasków to polecam firmę Contitech w sklepie dobiorą wg. katalogu.

Instrukcję montażu znajdzie kolega na forum.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200