Skocz do zawartości

E39 TDS - Mocne kopcenie i przerywanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukałem szukałem i nic nie znalazłem. Mam dość dziwny przypadek w E39 TDS, którego nie umiem sam rozwiązać.

Jak przyśpieszam dość ostro na pierwszym i drugim biegu jest dobrze i włączam trójkę i obroty są do 3 tyś. i zaczyna bardzo ale to bardzo mocno kopcić i przerywa i stanie na 3.2tyś obr. Włączam bieg czwarty i jedzie do ok. 3.8 tyś obr. i odcina ok 140 Km\h na piątym biegu odcina przy 160km\h. Jak puszczę gaz na dwie lub trzy sekundy to znowu przyśpiesza i odcina. trzeba zrobić tak parę razy i rozpędza już się do 180.

Wymieniłem wszystkie filtry i to nic nie pomogło. Pompka w baku sprawna i działa wypija wszystko paliwo z baku. Zaślepiłem EGR i też nic nie pomogło.

Pożyczyłem sprawną przepływomierz od e39 tds i dalej nic. Założyłem przepływomierz od e36 tds i przestała kopcić ale bardzo słabo się rozpędza tak że nie idzie jechać. Wszystkie węże od podciśnienia i nadciśnienia wymienione. Przełożony czujnik (3 pinowy od ciśnienia w kolektorze ssący)

Ominąłem już filtr paliwa i dalej nic. Podłączyłem pod pompę zasilanie paliwa z bańki i dalej nic.

Więc jaka może być przyczyna???

Poniżej screeny z Inpy

Opublikowano

Brak screenów.. A robiłeś live data-kiedy przerywa?

Sprawdziłbym pompe wtr.-stan nastawnika,winowajcą może byc również zacinający się tłokorozdzielacz.

Zerknąłbym także turbine-sterowanie zaworu w/g. Wypnij cięgno zaworu i przejedź się kawałek.

Zakładam,że zadymienie jest czarne-sadza.

http://images75.fotosik.pl/97/7ea837af20c745c4.jpg
  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Sprawdź czy masz podłączony wężyk pomiędzy kolektorem dolotowym a czujnikiem doładowania, taki mały przy filtrze paliwa. Jednemu koledze pomogłem z takim tematem ale on to całkiem miał pomieszane podciśnienia. Link do filmiku jak powinno być, może sie przyda :wink: