Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. W związku z tym, że nie znalazłem podobnego przypadku do mojego postanowiłem wam się zapytać o poradę. Mam 320i M50b20 z sekwencyjnym lpg. Problem w tym, że jak jeżdze na pb to strasznie czuć spaliny, dymi na niebieskawo i ma duże spalanie. A na lpg tego nie ma. Wymieniłem sondę, przepływomierz, czujnik położenia wału i świece. Na komputerze zero błędów. I dodam że chodzi dobrze nie czuć żadnych spadków mocy itp. Czasem sobie strzeli z wydechu na lpg. Proszę o poradę :)
Opublikowano
Może podepnij kompa i zczytaj błedy ale jak dymi na niebieski dym to znaczy że spala olej, na LPG może tego nie widac bo gaz jest suchszy i inaczej sie to spala, ile bierze oleju na 1000km?
Opublikowano
[bAD] uszczelka pod pokrywą klawiatury

A co ma to wspólnego? chociaż mam takie przypuszczenie... ponieważ jak odczepie wąż który wychodzi z pokrywy zaworów (odpowietrzenie szkrzyni korbowej) to silnik kuleje a jak odkręcę korek od oleju to brak reakcji. Ma to coś wspólnego ? czy jest to odgrodzone od siebie.

Może podepnij kompa i zczytaj błedy ale jak dymi na niebieski dym to znaczy że spala olej, na LPG może tego nie widac bo gaz jest suchszy i inaczej sie to spala, ile bierze oleju na 1000km?

Błedów nie ma a ile oleju bierze nie jestem w stanie określić dokładnie... ale nie bierze dużo.

Opublikowano
Rano po odpaleniu od razu zaczyna kopcić? W jakich sytuacjach dymi, silnik rozgrzany-zimny czy bez znaczenia? Na wolnych obrotach tez czy przy przegazówkach?
Opublikowano
Tak od razu. Do momentu jak się przełączy na lpg to wtedy od razu inny kolor maja i nie śmierdzą... Na zimnym jest trochę więcej niż na rozgrzanym ale tez się pojawia. I przy przegazówkach. Dodam jeszcze jak hamuje silnikiem to strzela mi w wydech. ;/
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Odświerzam. Jedyny problem który nadal mnie dręczy to strzelanie w wydech. Dzieję się to tylko jak hamuje silnikiem. Tylko na ciepłym silniku i jak jest ciepło na dworze. Dodam, że oprocz delikatnego falowania obrotów silnik pracuje dobrze.
Opublikowano
Krokowy wyczyscilem i nadal faluja obroty... Dzisiaj sprobóje zresetować kompa może coś pomoże.
Opublikowano

Warto przeczyścić przepustnicę.

Co do dymienia tylko na PB mogą być kończące się wtryski. Bo coś jest z układem paliwowym jak na LPG jest ok.

Strzelać może od starych świec, cewek, itd układ zapłonowy do przejrzenia.

Opublikowano

Świece nowe NGK, wtryski nie leja bo sprawdzałem. Nowe uszczelki pod kolektor ssący, przepustnica wyczyszczona i czujnik położenia przepustnicy wymieniony.

Resetowanie kompa nic nie pomogło. A może ma coś wspólnego z tym to że nie mam rury doprowadzającej powietrze do filtra? i zasysa gorące powietrze z komory (O rure Nr 11 mi chodzi) . Dodam, że strzela przy małych prędkościach. http://www.realoem.com/bmw/diagrams/h/d/7.png