Skocz do zawartości

e46 328i Szarpie przy puszczaniu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Ostatnio zaobserwowałem dziwne i dosyć mocne szarpnięcie przy puszczaniu pedału gazu.

Dzieje się tak zarówno na benzynie jak i instalacji LPG. Skrzynia automat ZF.

Jestem pewny, że nie szarpie w momencie redukcji biegu, ponieważ jak przerzucę na manualną zmianę biegów i jadę na jednym biegu (nie ważne na którym) szarpnięcie również występuje. Dodam, że szarpnięcie jest zawsze poniżej 2000 obrotów, a wskazówka obrotomierza dziwnie się zachowuje coś jakby się odbijała i tak sobie skacze...

I druga sprawa, jak silnik jest zimny to na biegu jałowym przy puszczonym pedale gazu silnik pracuje przez chwilę równo a co klika sekund obroty spadają do poziomu, w którym silnik prawie gaśnie po czym wskakują na 1000 obrotów i tak sobie chwile poskaczą, aż się uspokaja, po kilku sekundach powtórka z rozrywki.

Jedno z drugim chyba nie ma nic wspólnego bo szarpnięcia pojawiły się najpierw a spadki obrotów dużo później.

Świece wymienione.

BMW E46

328i BENZ + GAZ

rok prod 1998.

Bardzo proszę o porady co może powodować przedstawione objawy.

Jeżeli temat był już poruszany to bardzo proszę o naprowadzenie bo szukam już 3 dzień i nic podobnego nie znalazłem a wszystkie opisywane przez kolegów szarpnięcia występowały podczas ruszania lub przyspieszania, nikt natomiast nie miał problemu przy puszczaniu gazu.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Damian z Gdyni

Opublikowano
najlepiej jakbys sie podpial pod komputer moze pokazalo by ci jakies bledy tez tak mam ze skacza mi obroty i walcze z tym i nie wiem sam od czego zaczac juz bo wymienilem swiece cewki i dalej to samo a na komputerze pokazuje ze cewki uszkodzone i sondy jeszcze wymienic chce za miesiac odme i jesli dalej tak bedzie ze sondy wywalaja bledy i cewki to juz padam ;/
Opublikowano

Byłem na kompie i jedyne co pokazał to błąd czujnika zmiennych faz rozrządu... Czy ten czujnik może powodować takie szarpnięcia?

Bardzo proszę o pomoc