Skocz do zawartości

Czy sprężyny tylnie od kombi pasują do sedana???????????????

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Mam pytanko. Mianowicie, czy sprężynki z tylniego zawieszenia (zwykłego) E34 kombi będą pasować do sedana??? Mam z tyłu dużą butle z LPG przez to troche nisko tył mi siedzi i chce go podnieś jakimiś sprężynkami.
Opublikowano

Witam,

Nie wiem, czy będą pasować z kombi do sedana, ale Pani na Narbutta polecała mi kiedyś do e34 oryginalne specjalnie wzmocnione spręzyny przeznaczona do samochodów holujących przyczepy. Nie wypróbowałem ich, bo w międzyczasie zdążyłem sprzedać auto.

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

Buba podsunął najlepszy pomysł.

Musisz sam sprawdzić numery katalogowe tutaj:

http://www.realoem.com/bmw/select.do

bo nie podałeś rocznika

Z tylnymi sprężynami w E39 nie ma reguły, bo z upływem czasu Piątka była coraz lepiej wyposażana i przez to cięższa. Między rocznikiem 1995 a 2001 jest 100 kg różnicy w masie własnej.

Sedany i kombi E39 z 1997 roku miały - przypuszczam - identyczne tylne sprężyny, bo masa dopuszczalna obu była niemal identyczna (5 kg różnicy), a ładowność kombi... mniejsza niż w sedanie.

Ale kombi E39 z 2001 roku miało już wyraźnie wyższą nośność niż sedan.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).