Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czesc wszystkim . Moi drodzy pomożcie dzisiaj wsiadam do mojej bryczki chce uruchomic i ''nic'' prawdopodobnie stacyjka czy ktos miał juz taki numer ze swoim autkiem .Mam bmw e-36 z 92 roku pytałem juz o machanika który naprawi mi stacyjke ale jest problem musze wymontowac całą kolumnę kierownczą tak mi kazał tem spec od stacyjki powiedzcie czy to konieczne czy moze jest jakis inny sposób na wyciągniecie jej z obódowy kierownicy . Jeśli mozecie mi jeszcze powiedzieć ile taka impreza może mnie kosztowac to z góry dzieki . Pozdrawiam wszystkich fanów Bmw :(
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

wiec tak zeby wyjac stacyjke to wystarczy zdjac kierownice, sciagnac pierscien zabezpieczajacy i takie 2 tulejki 9 przynajmnij ja tak ma w swojej 325tds z regulowana kolumna kierownicza. Odkreca sie takie 2 specjalne sróbki z góry je widac wygladaja jak nity bo to sa takie sruby których łebki ukrecaja sie przy dokrecaniu ( zabezpieczenie), czyli przecinaczek i młotek w reke i dasz rade bez problemu. wczesniej możesz zdjac przełaczniki wycieraczek i kierunków sa na zatrzask.

Stacyjka wysuwa sie do góry tak jak kierownica.

A najwazniejsze przed demontażem stacyjki sprawdz czy masz sprawna kostke( jest ona przykrecona na 2 sróbki od dołu a znajduje sie tak jakby po drugioej stronie w porównaniu z miejscem wkładania kluczyka) takaczerwona. jesli jest ona oki to po jej wyjeciu możesz za pomoca srubokreta odpalic samochód pod warunkiem że kluczyk siedzi w stacyjce ( imobiliser)

Przerabiałem ten temat juz 2 razy( zablokowana stacyjka w pozycji po odpaleniu)

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano
Michuu: możesz do tej "operacji" z przecinakiem wyjąć liczniki. Zaoszczędzisz w ten sposób na wymianie kilku żarówek. Moim zdaniem lepiej to robić punktakiem.
Opublikowano

No nie wiem nie wiem czy tak przecinaczkiem da rade ja musialem naspawywac polaltomatem sruby na te samoukrecajace i dopiero wtedy poszlo

aha i jeszcze jedno jak bedziesz chcial zdemontowac te plastiki ze stacyjki od strony kluczyka to uwazaj na uzwojenie od immobilisera bo jest bardzo cieniutki wiec nic na sile :8)

Opublikowano
u mnie bardzo lekko poszło wystarczyło ze dwa lekkie uderzenia w mały przecinaczek i sie poluzowały.

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa