Skocz do zawartości

BMW E60 pytania od laika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przeglądam to forum od kilku dni w poszukiwaniu map i polskiego menu do E60 mojego ojca, ale za dużo terminologii i za mało jasnych wyjaśnień przez co jestem całkiem zagubiony.

Tata kupił E60 z 2005 roku i męczy mnie teraz żebym coś mu z tą nawigacją zrobił i oto mam kilka pytań:

1. Jak rozpoznać którą wersję nawigacji mamy?

2. Czy jest mogę ściągnąć obojętnie mapy professional lub business i obie będą działać?

3. Ściągnąłem DVD 3 (polska) stąd: viewtopic.php?f=91&t=201905 i nagrałem obraz na płytę (DVD+R ofc), ale po włożeniu do napędu (tego na środku deski rozdzielczej, pod ekranem nawi) dostaję komunikat "Disc cannot be read", jakiś pomysł co robię źle?

4. Czytałem, że trzeba czekać 5 minut po włożeniu płyty z mapą, ale u mnie nie wyskakuje, żaden komunikat informujący o tym. Zła płyta?

5. Ostatnie i może najgłupsze pytanie - płytę z mapą wkładać do napędu w schowku od strony pasażera czy do tego pod ekranem?

Dziękuję z góry za poświęcony mi czas.

Jeżeli ktoś ma chęć podzielić się linkami do sprawdzonej mapy i instrukcji do wgrania polskiego menu to byłbym już całkiem wdzięczny!

PS. Jestem laikiem samochodowym, nie komputerowym :)

Pozdrawiam.

@EDIT:

Ściągnąłem teraz viewtopic.php?f=91&t=203703 i po włożeniu płyty ekran nawet na nią nie reaguje (żadnego komunikatu) :( Nagrywane na dvd-r prędkością 4x.

Opublikowano
  • Autor
Bylo juz duzo o tym na forum.

Ale zeby nie bylo ze ja to ten zly ;)

Ile masz wejsc na plyt ( czytnikow ) pod panelem klimatyzacji? Jeden czy dwa?

Żeby nie było, że nie szukałem :P Szukałem oczywiście, zarejestrowałem się dopiero jak nie mogłem sobie poradzić ;>

Na środku deski rozdzielczej (pod ekranem/wyświetlaczem) znajduje się tylko 1 wejście na płyty. W schowku od strony pasażera jest za to zmieniarka na chyba 6 płyt.

Opublikowano
  • Autor

Ostatnie 7 znaków z VINu: CR26910

Szczerze mówiąc to nawet nie pomyślałem, że może nie mieć nawigacji. Przyjąłem, że ją posiada, skoro po przekręceniu kluczyka na monitorku pojawia się komunikat "Insert navigation dvd".

• 4 lata później...
Opublikowano

Aby nie zakładać nowego wątku to mam pytanie.

Nie mam w czytniku środkowym płyty z nawigacja i codziennie rano po odpaleniu pojawia się komunikat "Please insert navigation dvd " . ( Zdjęcie zapożyczone z tego forum , komunikat chyba taki sam) :

http://images67.fotosik.pl/430/6f8be42870c6293f.jpg

Ekran zostaje cały czas ten sam , chyba że wcisnę przycisk od idrive lub pokrętło, wskakuje wtedy ekran z menu i jego opcje:

http://www.labcar.eu/galerie/p/polskie-menu-nawigacji-c_96.jpg

Po włożeniu nagrywanej płyty navigacji nic się nie zmienia. Czy każde e60 tak ma bez włożonej płyty ? Chciałbym, aby po odpaleniu auta ukazywało się od razu główne menu bez zainstalowanej płyty.