Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Mam problem na który ciężko mi jest znaleźć odpowiedź w Internecie a i mechanicy mają odmienne zdania. Mianowicie chodzi o spalanie. Głównie problem polega na tym że komputer pokładowy pokazuje za niskie spalanie niż jest w rzeczywistości. Słyszałem różne opinie, że paliwo może wydostawać się poza obieg, że komputer źle liczy, że opony mogą też być przyczyną. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się z takimi spostrzeżeniami? Czy ktoś wie jak można skorygować pomiary? Albo jeżeli pojadę na warsztat podpiąć się pod komputer to mechanik będzie w stanie powiedzieć gdzie tkwi błąd?

Z góry bardzo dziękuje za chęć pomocy

Bartek

Opublikowano

tak pomiary można skorygować w DISie, komputer raczej oszukuje. Resetujesz spalanie przy każdym tankowaniu do pelna ? Mi komputer juz zaniżał i zawyżał. Aktualnie wskazuje 6.7 a spalanie 7.1.

Ale nawet o 2l potrafi się różnic rzeczywiste do komputerowego. Raczej w mało którym aucie pokazuje zawsze dokładnie to samo, poczytaj testy jakieś nowych samochodów i zawsze są różnice. To nie jest idealny sprzęt ale orientacyjnie wskazuje.

szukam