Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

Czy ktos spotkal sie z takim problemem, a mianowicie np dojezdzam do swiatel i gdy obroty na obrotomierzu zblizaja sie do mniej wiecej 900-950 mija dluzszy czas zanim obroty spadna do obrotow na biegu jalowym i pojawia sie dziwne buczenie, a gdy auto juz praktycznie stoi to na biegu jalowym wszystko jest okej a gdy lekko przygazuje do wspomnianych 900-950 obrotow slysze dziwne buczenie (mozna to porownac do wlaczonego odkurzacza, tylko ze jest to cichsze) nie potrafie dokladnie zlokalizowac tego dzwieku, wydaje mi sie iz wydobywa sie on spod maski od strony kierowcy.

Ten problem poprzedzily inne wydarzenia (tak mi sie wydaje) od kilku dni mialem takie sytuacje ze samochod bedac na biegu jalowym (czy to nagrzany czy zimny) raz na jakis czas zmienil delikatnie (wahniecie o jakies 50rpm) obroty na wieksze po czym wracal szybko do normy.

Czy ma ktos jakis pomysl od czego moglbym zaczac?

Pozdrawiam

Edytowane przez Gregor255
Opublikowano

Chlopaki, czy jest to mozliwe, ze ten dzwiek jest spowodowany tym ze przy tych konkretnych obrotach (ok 900-950 rpm) wibracje wprowadzaja jakis rezonans w ukladzie wydechowym na któryms z odcinkow ukladu i powoduje to buczenie? na biegu jalowym podnosze maske i wszystko jest okej:) jak dodam odrobine gazu w kabinie slychac dziwne buczenie na zewnatrz pewnie tez, ale dzis bylo za wczesnie a wczoraj zbyt pozno zeby poprosic jakegos pomocnika..

Ma ktos jakies pomysly?

Opublikowano

Powiem Ci, że ja przerabiam aktualnie temat z uszkodzonym łącznikiem elastycznym wydechu i od kiedy mam ten problem tylny wydech zbyt mocno drga i wytwarza u mnie takie niby buczenie, jak dodam lekko gazu wydech się uspokaja i nastaje cisza w aucie. Mam nowe poduchy silnika, skrzyni, wieszaki wydechu i został tylko łącznik do zrobienia.

Tylko mówisz, że u Ciebie na jałowym jest ok, a jak dodajesz gazu to dźwięk się pojawia więc trochę odwrotnie niż u mnie. Myślę, że musisz się wtoczyć na kanał i obsłuchać układ wydechowy bo może nie on jest problemem u Ciebie.

Opublikowano

Rowniez mam problem z drganiem tlumika koncowego do tego dochodzi taki dziwny dzwiek, gdy stoje przy nim (jakby jakas sprezyna sie urwala i pod wplywem wypadajacych spalin, nieregularnie sie poruszala..) poduchy wymienialem, mysle ze mam ten problem co Ty- czyli lacznik.. czy moglbys mnie nakierowac ktory to lacznik?

dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

Dokładnie w tej puszce jest umieszczony:

http://img205.imageshack.us/img205/7427/189o.jpg

Już się zagłębiłem w temat i będę robił na dwa łączniki, na internecie jest mnóstwo tematów o łącznikach bo to bolączka.

Opublikowano

Myslalem, ze znajduje sie gdzies po srodku badz blizej konca ukladu wydechowego- bo stamtad dochodzi dzwiek tej "fruwajacej sprezynki".

W tym przypadku u mnie bedzie cos innego gdyz nie mam w ogole kata, zamiast kata mam skrecony downpipe... dzieki za pomoc :)