Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie posiadam BMW E36 316i 92rok.

Mam problem z jedną rzeczą domyślam się co to jest mniej więcej, ale nie jestem przekonany dokładnie co,bo nie sprawdzałem, bo nie ma za bardzo na to czasu, a więc od jakiegoś czasu mam problem z piszczeniem.

Piszczy głośno i na dodatek nie znośnie, a piszczy przy odpaleniu samochodu za każdym razem jak jest nie rozgrzany. Jak samochód się rozgrzeje i stoi w miejscu przestaje piszczeć..Potem jak zaczynam jazdę, skręcając w obojętnie jaką stronę piszczy, również piszczy jak jadę prosto z nierozgrzanym dobrze silnikiem.

Są wyjątki też, że i na rozgrzanym silniku piszczy, a jak spuszczę na luz i jedzie na luzie nie piszczy nic.

Moim zdaniem to albo pompa wody, albo coś od wspomagania, ale co to nie mam zielonego pojęcia.

Jakieś mądre przemyślenia na ten temat?

Bardzo bym prosił o pomoc, bo chciałbym to wymienić cokolwiek to jest i jeździć bez pisku :P

Opublikowano
Stawiam na coś ze wspomaganiem, pewnie pompa, mi tak piszczało jak na luzie skręcałem kołami. Samo z siebie przestało. Podjedź do mechanika spytać się co jest, to nic nie kosztuje, przynajmniej w moim mieście :)
Opublikowano

Hymm mam znajomego mechanika to najwyżej podjadę i sprawdzi.

Też tak myślę, bo pompa wody to raczej chyba nie.

Jak wsadzać to nową czy używana może być ?

Opublikowano
Ja jak spotkalem sie z piszczeniem podczas skrecania u siebie, po prostu wymienilem plyn ATF i jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki problem zniknal;)
Opublikowano
Pod maska, z prawej strony w glebi, jest nakretka z pomaranczowa nalepka ATF only... tam sie to wymienia... zlewa sie stary pozniej wymienia na nowy. 1L takiego plynu starcza;)
Opublikowano

Mam nadzieje ze to Ci pomoze i w tym tkwi problem;)

Nazwa plynu ktorego uzylem to Mobil ATF 220 Premium

Sprawuje sie elegancko;)

Opublikowano

Mam takie pytanie ... płynu jest pół w tym zbiorniczku i albo mi się zdaję, albo on jest czarny, albo to tylko od zbiorniczka takie wrażenie robi.

Ale myślę że tu nie ma znaczenia chyba... zresztą nie wiem.

Z tego co się dowiedziałem to może być te piszczenie od paska.

Opublikowano

bardzo często i gęsto zimą na parkingach słychać charakterystyczne piszczenie samochodów...winą jest zazwyczaj albo słabo naciągnięty albo już "kończący" się pasek klinowy

a przynajmniej tak było w każdym z 3 samochodów które miałem ;]