Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj po wyjechaniu z garażu zobaczyłem na podłodze plamę czarnego oleju a na niej oddzielnie kilka kropli czystej wody.Jestem po wymianie oleju i odmy mechanik wymienił plastikowy separator odmy i założył parciany (stary typ).Zrobiłem od wymiany ok 5 tyś km i dolałem ok 0,5 l oleju. Przy dzisiejszym wycieku sprawdzałem na bagnecie i jest stan.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BMW lubią cieknąć :) Nie widziałem jeszcze suchego bmw. Polecam dobrą lampę warsztatową, kanał albo podnośnik, odkręcić osłonę pod silnikiem i na pewno znajdziesz źródło wycieku. Inna sprawa, że walka z wyciekami nie zawsze sprowadza się do wymiany np. uszczelniacza...Powodzenia :cool2:
Opublikowano
BMW lubią cieknąć :) Nie widziałem jeszcze suchego bmw. Polecam dobrą lampę warsztatową, kanał albo podnośnik, odkręcić osłonę pod silnikiem i na pewno znajdziesz źródło wycieku. Inna sprawa, że walka z wyciekami nie zawsze sprowadza się do wymiany np. uszczelniacza...Powodzenia :cool2:

Dzięki za zainteresowanie moim problem.Jadę po pracy na warsztat. Po oględzinach tego wycieku napiszę co w trawie piszczy.

Opublikowano

lepiej chyba będzie napisać, że BMW "znaczy teren" niż że "cieknie"

sora za ten offtop :D

http://emoty.blox.pl/resource/4_1_107v.gif

" Producenci dopuszczają zużycie 1 litra oleju na 1000 km. To tak, jakby uznać, że człowiek mający 38,5 st C jest zdrowy."

Opublikowano
Witam

Dzisiaj po wyjechaniu z garażu zobaczyłem na podłodze plamę czarnego oleju a na niej oddzielnie kilka kropli czystej wody.Jestem po wymianie oleju i odmy mechanik wymienił plastikowy separator odmy i założył parciany (stary typ).Zrobiłem od wymiany ok 5 tyś km i dolałem ok 0,5 l oleju. Przy dzisiejszym wycieku sprawdzałem na bagnecie i jest stan.

OT czemu ma sluzyc ten mod: parciany separator (stary typ)?

Opublikowano
Witam

OT czemu ma sluzyc ten mod: parciany separator (stary typ)?

Stary typ dodatkowo filtruje olej http://allegro.pl/filtr-odmy-odma-separator-oleju-bmw-3-5-7-x3-x5-i3090393752.html

Nowy plastik http://allegro.pl/filtr-odmy-separator-oleju-bmw-e46-e60-e90-e87-x3-i3101841169.html

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam

Po gruntowny sprawdzeniu nie stwierdzono wycieku czy jak pisał kolega hauser( znaczy teren)

Zostały zdjęte osłony dolna i górne silnik wymyty dokładnie wysuszony wytarty.Bez osłon kazali przewietrzyć auto.Wyskoczyłem na obwodnice i dałem po garach.Po powrocie stał jeszcze 10 min na wolnych obrotach.Wjazd na podnośnik: sprawdzali świecili wsadzali lusterka podświetlali i nic ze znaczenia terenu i wycieku brak.Jest jedno ale a mianowicie włóknina pokrywająca osłonę dolną silnika?Była nasiąknięta wodą i starym olejem.Włóknina została zerwana a osłona dokładnie wymyta i wysuszona.Diagnoza postawiona przez mechaników:JAKAŚ STARA AWARIA I WYCIEK OLEJU,olej zalegał we włókninie,zebrana woda zamarzając wypychała olej i to ta plama w garażu.Po powrocie z warsztatu sucho,rano czysto.Kazali bacznie obserwować i często sprawdzać stan na bagnecie.Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Po tygodniu jazdy pojawiła się kolejna plamka oleju w garażu.Kolejne dokładne oględziny samochodu w warsztacie .Zlokalizowano wyciek-uszkodzony O-Ring w miejscu łączenia miski olejowej i rurki prowadzącej miarkę poziomu oleju na rys.nr 12. http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=VU11&mospid=49348&btnr=11_3660&hg=11&fg=10&lang=pl

Pozdrawiam.