Skocz do zawartości

BMW x5 3.0D automat 2001r zepsuty reduktor/samo skręca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

DUŻY EDIT:

Sytuacja prawie całkowice się wyjaśniła. "Padł reduktor za skrzynią biegów". Kontaktowałem się z gościem, który się tym zajmuje i być może, to tylko tuleja łącząca skrzynie z reduktorem. Jak będę na miejscu zrobię foty i wrzucę jakiś opis z przebiegu naprawy0, bo nie mogłem doszukać się podobnego tematu (może przyda się w przyszłści).

Pozdrawiam

Edytowane przez Award
Opublikowano

Jest diagnoza: "Ty chyba reduktor, podnieśliśmy auto i jak kołem kręcę to tak z tyłu skrzyni szura". Mają to jeszcze potwierdzić z gościem, który się zajmuje takimi sprawami, no ale wszystkie znaki wskazują, że to to. - Co Wy na to ?

Pozostaje kwestia samoistnie skręcającej się kierownicy. Spotkał się ktoś z czymś takiM ?

EDIT nr 2: Co do skręcającej kierownicy: Po lekkim przekręceniu jej w prawo sama dokręca się do końca, działo się tak na postoju, podczas jazdy bałem się puścić kierownicę. Zbierzność i inne różne rzeczy są ok. Gdzieś na forum opla wyczytałem, że gościu miał problem z pompą od wspomagania i napięciem prądu. Czy w Xsie może dziać się podobnie ?

Dzięki pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

auto naprawione. Padł wał przenoszący napęd z reduktora na przednią oś. Zatarł się wieloklin. Po wymianie wału wszystko jest ok, a nawet lepiej zmienia biegi z D na R. Koszt używka 300zł.

http://www.fotoszok.pl/out.php/t1521530_zdja-cie0312.jpg

wał został przecięty po wymontowaniu.

http://www.fotoszok.pl/out.php/t1521531_zdja-cie0314.jpg

Przyczyną drugiej usterki, czyli samoistnego skręcania się kół, był przepalony bezpiecznik.

_________________________________________________________________________________

Dzięki wielkie na wszystkie porady i sugestie. Naprawdę wiedziałem, że można na Was liczyć. Zaskoczyła mnie liczba postów pod moim tematem.

Pozdrawiam