Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w niedawno kupionej e39 po wymianie silnika (kompletnego) i emulatora gazu, ponieważ wtyki i kable były potopione, mam następujący problem:

-auto ledwo co pracuje na wolnych obrotach

- po przełączeniu z benzyny na gaz mija około 2 sekund zanim auto zacznie ciągnąć

- gdy stoję na parkingu (silnik jest nagrzany) w momencie przełączania z powrotem na benzynę, auto gaśnie

Do tej pory wymieniłem wcześniej wymieniony amulator gazu, mikser (typ guma-guma) oraz, zdemontowałem silniczek krokowy i zastąpiłem go ręcznie sterowanym króćcem, ażeby mieć większą kontrolę nad spalaniem :D

Planuję kupić stożkowy filtr powietrza gdyż może mieć to wpływ na prace silnika na niskich obrotach (mało powietrza dostaje się do silnika)

W jaki sposób mam ją wyregulować ? tzn. jeśli na mieszalniku wkręcam śrubę to czy mniej gazu dostaję się do silnika czy więcej, jak ustawić śrubę na króćcu żeby spalanie nie było za duże, ale żeby też nie muliła ?

To moje pierwsze auto z gazem więc proszę o wyrozumiałość :D Może ktoś już testował jakieś rozwiązania, chętnie też je sprawdzę, w ostateczności mogę je postawić do "gazownika" ale wolałbym sam ją wyregulować.

viewtopic.php?f=72&t=117890

Opublikowano

króciec ten regulacyjny na wężu od gazu wkręć do końca i wykręć na ok 3,5-4 obroty śruby resztę ustawiasz śrubą na parowniku z góry lub z boku w zależności od modelu tzn tymi śrubami ustawiasz wolne obroty silnika na gazie oczywiście jeśli wszystko inne jest szczelne i sprawne i sprawny mieszalnik gazu po jak ma membrany w środku poprute lub jest w środku zabrudzony to dziwne odchyły będzie auto miało

jeszcze sprawdź czy w mieszalniku gazu pod spodem jest taka jakby wkręcana śruba plastikowa wystająca ona służy do spuszczania oleju z parownika co jakiś czas ,który z gazu pod wpływem temperatury się wydziela i jeśli oleju się na zbiera to tez auto będzie mieć czasem odchyły na gazie

ustawiaj tylko na ciepłym silniku :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.