Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po wymiane przednich amortyzatorów (stare amorki wybite, prawy na zero,lewy 40%) auto strasznie źle się prowadzi. Na początku myślałem,że ściąga tylko w lewą stronę,ale auto "ściąga" raz w lewą, raz w prawą zależnie od tego w którę stronę wykonywałem wcześniej ostry skręt. Tak jakby koła po skręcie nie prostowały się do końca. Ściąganie jest naprawdę mocne,cały czas trzeba kontrować. były ze 3 razy gdy prowadziło się ok,jakby koła "wskoczyły" we właścicwe położenie. Nie robiłem jeszcze geometrii/zbieżności,nie wiem czy ma to sens.

Mam teorię, że pompa wspomagania nie daje rady na nowych amorkach,gdy koła są o wiele mocniej przycisakne do ziemi. Chociaż kierownicą kręci się lekko i przyjemnie,nawet w miejscu. A może to drązki kierowicze są teraz wyżej i tam się coś dzieje?

Ma ktoś inne pomysły,co to może być,co z tym zrobić?

Opublikowano

Amorki raczej dobrze poskładane-tam nie ma możliwości coś źle złożyć...

Wydaje mi się, że jednak koło jest mocniej dociskane

Opublikowano
da sie źle złożyć wystarczy przy zakładaniu sprężyny i poduszki nie dać podkładki pod łożysko i wtedy ono chodzi ciężko ,i dlatego po manewrze w lewo łożysko sie nie wyprostuje a skręci się sprężyna i będzie ciągnąc w lewo ,analogicznie to samo będzie w drugą stronę
Opublikowano

Jeżeli chodzi o podkładkę nr 7 na załączonym rysunku, to rzeczywiście nie dałem jej. Dałem podkładkę która była w zestawie z amortyzatorem. Podkładka z zestawu posiada frez, który idealnie pasuje do amorka. Amortyzatory SRL. Nie wiem sam, dać starą podkładkę? Dać obydwie? Ma ktoś jakieś pomysły?

Rysunek:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CF51&mospid=47459&btnr=31_0254&hg=31&fg=10

Opublikowano

no właśnie się nie kręciło :)

Dodałem w/w podkładkę i jest ok, kręci jak karuzelka :) jazda próbna jutro.

Dzięki za pomoc!!