Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

niedawno założyłem instalacje gazową z kompem do e36 1.8 95r

na razie co wymieniłem to sonda lambda

mój kumpel w bejcy takiej jak ja ma instalke gazu jakies dwa lata i zauwazył jeden motyw a mianowicie na gazie jeździ pali koło 14 l a na benzynie praktycznie nie może jezdzić szarpie, gaśnie, muli mu auto

moje pytanie jest takie czy każda bejca tak ma ze jak dugo pojezdzi na gazie to sie tak dzieje czy moze on ma ch....a instalacje :doh:

Opublikowano

Witam

mysle ze to wina instalacji na 100%

kiedys mialem nissana primere i to samo mialem : co sie okazalo debile zalozyli mi parownik nie do tego silnika zalozyli do 1.6 a nie do 2.0, w dodatku spieprzyli cala instalacje dobrze ze to wyszlo jak jeszcze mialem gwarancje i w innym miescie mi powymieniali to co trzeba bylo

takie moje zdanie

pozdrawiam

B - M - W

http://img135.imageshack.us/img135/9788/160x80houseofflyingdaggers202t.jpg

Opublikowano
witam

niedawno założyłem instalacje gazową z kompem do e36 1.8 95r

na razie co wymieniłem to sonda lambda

mój kumpel w bejcy takiej jak ja ma instalke gazu jakies dwa lata i zauwazył jeden motyw a mianowicie na gazie jeździ pali koło 14 l a na benzynie praktycznie nie może jezdzić szarpie, gaśnie, muli mu auto

moje pytanie jest takie czy każda bejca tak ma ze jak dugo pojezdzi na gazie to sie tak dzieje czy moze on ma ch....a instalacje :doh:

I jedno i drugie :D

Jeśli instalka jest źle dostrojona to z czasem komp Pb adoptuje się do nowych warunków i są takie efekty. Czasami pomaga co jakiś czas reset kompa Pb ale to raczej usówanie efektów nie źródła problemu.

Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano
mi sie znowu wydaje ze twoj kumpel albo zajechał pompe paliwa lub wtryski sie zapiekły tzn nie otwieraja sie i zamykaja jak powinny.To wszystko przez to ze miał mało paliwa w baku i za mało jezdził na pb.to jest moje zdanie
Opublikowano
zeby wtryski sie nie zapiekły to jak czesto trzeba jezdzic na pb oczywiscie oprocz czasu rozgrzania silnika i jak czesto moze padac sonda lambda
Opublikowano
Moja jest z 1992, jeżdżę na gazie od ponad pół roku. W zasadzie problemów nie mam a tym barziej tego typu. Coś musi być nie tak raczej nie tyle co z instalacją gazową ale z elementami benzynowymi. Zapowietrzony układ paliwa, zjechana pompa (niszczy się gdy jeździ sie na pustym baku benzyny), zapieczone wtryski.
Opublikowano
zeby wtryski sie nie zapiekły to jak czesto trzeba jezdzic na pb oczywiscie oprocz czasu rozgrzania silnika i jak czesto moze padac sonda lambda

Sonda lambda wytrzymuje 100-150tys.km szczerze mówiąc to jeszcze w życiu nie wymieniałem i nie miałem kłopotów ze sondą.

Jak rozumiem kolega zapala na Pb więc wystarczy jak przejedzie kilka km dziennie zanim sie gaz załączy to miesięcznie troche wychodzi tych km. Po to nie odcina się pompy podczas jazdy na LPG żeby był cały czas obieg w układzie, żeby nie było historii z brudną listwą wtryskową Pb i wtryskiwaczami a poziom paliwa w baku powinien być taki żeby sie rezerwa nie świeciła zapewnia to smarowanie pompy i chroni przed w/w :!:

Nadgorliwi gaziarze itd. żerują na niewiedzy i sprzedają różne odcinki chroniące pompy paliwa ale nikt sie nie zapyta co z resztą ukł. sie dzieje jak nie ma tam beny :duh: :mad2: :D

Opublikowano
dzieje sie,ja mam e36 m43 a moj brat e36 z m40 czyli jesli chodzi o gaz prawie to samo,zreszta instalki mamy identyczne montowane przez tego samego goscia(najprostsze instalacje tylko idealnie dobrane i założone przez fachmana z którym współpracujemy od czasów pojawienia sie gazu)a problemy ma bracki bo przesadnie oszczedza benzyne czyli przełancza ręcznie albo odpala od razu na gazie,ja odpalam zawsze na Pb i mam ustawione w automacie że jak mocniej depne to sam przełancza na gaz jak były te siarczyste mrozy to ja odpalałem i jezdziłem jakby zimy nie było a brackiemu gasła nie chciała odpalać i takie różne cyrki.Więc wnioski-nie oszczedzajcie przesadnie Pb,co do omywania i zapieczenia wtrysków-SĄ PSEUDOFACHOWCY CO NIE ROBIĄ INSTALEK Z OPCJĄ STAŁEGO ZALANIA Pb CAŁEGO UKŁ.WTRYSKOWEGO!!!!!!!Widziałem na warsztacie u znajomego bunie z całkowicie roz^%$lonym układem zasilania gdzie Pb było odcinane zaraz za pompą!!!!!!!!także upewniajcie sie przed montażem co wam bedą zakładali i jak.pozdro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sonda lambda wytrzymuje 100-150tys.km szczerze mówiąc to jeszcze w życiu nie wymieniałem i nie miałem kłopotów ze sondą.

Yyyyy, szczęściarz :)

Uszkodzenie sondy nie jest jedynie określane jako przerwanie obwodu grzałki lub brak sygnału sondy (w M50 to stałe napięcie 0,45V). Sonda się również starzeje, a objawem tego są jej zwolnione reakcje, które powodują również objawy podobne do jej uszkodzenia. Nowa sonda ma reakcję od max do min lub w drugą stronę określoną na maximum 0,2 sekundy. Stara sonda potrafi się zwolnić nawet do parunastu sekund. Badając wartości takiej sondy jest ok, ale wystarczy podpiąć oscyloskop i zerknąć na szybkość zmian.

Kai
Opublikowano

Yyyyy, szczęściarz :)

Uszkodzenie sondy nie jest jedynie określane jako przerwanie obwodu grzałki lub brak sygnału sondy (w M50 to stałe napięcie 0,45V). Sonda się również starzeje, a objawem tego są jej zwolnione reakcje, które powodują również objawy podobne do jej uszkodzenia. Nowa sonda ma reakcję od max do min lub w drugą stronę określoną na maximum 0,2 sekundy. Stara sonda potrafi się zwolnić nawet do parunastu sekund. Badając wartości takiej sondy jest ok, ale wystarczy podpiąć oscyloskop i zerknąć na szybkość zmian.

Chyba nie sądzisz, że jeśli jest wszystko wporządku ze spalaniem, osiągami itd. to będe dla zasady zmieniał sondę co 50 tys. km? Równie dobrze mógłbym zmieniać nowy samochód co 3 lata :D (w sumie to nie było by głupie) Jeżdżąc na naszym paliwie lub niesprawnym silniku można zajechać sondę ale jak pisałem mi sie to jeszcze nie przytrafiło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to będe dla zasady zmieniał sondę co 50 tys. km?

Absolutnie nie... jednak czasami mechanik twierdzi, że sonda jest ok, a na prawdę - nie jest. Czasami na odwrót: mechanik wie, że jest bardzo zestarzała, a właściciel broni się przed wymianą.

Ja wymieniałem moją po 220Mm, kupiłem włoski zamiennik i 1Mm póżniej reklamowałem ją i wsadziłem oryginał Boscha. Różnie bywa, niektórzy wymieniają po 50Mm. Jak z silnikiem, jeden zrobi 500Mm, a drugi padnie dopiero po 1Gm - wszystko zależy.

Kai