Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie będzie realne zużycie paliwa 735 przy:

1) jazda miejska Kraków, korki, odcinek 5 km w jedną 5 km drugą do roboty raz przed 9 potem po 18 -tej

2) Spokojna jazda bocznymi drogami 70 - 100 km/h

3) Jazda autostradowa 140 - 160 km/h

Opublikowano

Witam

Moje E65 735i

Miasto Gdańsk korki rano i po poludniu 10 km trasa spalanie 20-21l/100km

Spokojna jazda poza miastem 9-10l/100km

pozdrawiam

Opublikowano

Spokojna jazda poza miastem 9-10l/100km

Spokojna jazda, jaki przykładowo odcinek? I jakie prędkości? Przy jakiej prędkości najmniej Ci pali po równym (chodzi o wskazanie chwilowe ekonomizera)? I jaka to jest wartość?

Czy wszystkie E65 benzyna mają valvetronic? Czy są problemy z falowaniem obrotów jak w E46 318i 143 KM?

Opublikowano

Witam,

jak wczesniej pisalem zuzycie paliwa w miescie korki i przy sredniej prędkości 23km/godz u mnie wynosi 20l/100km

natomiast na trasie przy spokojnej jezdzie i przy sredniej 68km/godz zuzycie wynioslo 9.8l/100km dystans 500km.

Na chwilowe spalanie nie zwracalem uwagi,ale to nie wplywa na ogólny bilans bo raz jest więcej a raz mniej.

Silniki benzynowe z tego co wiem wszystkie mają valvetronik.

Jeżeli chodzi o falowanie obrotów , jak wszystko gra to nie ma problemów,ale to osobny temat często wystepuje jak odmy do wymiany,czy konwerter skrzyni się kończy,może byc też wiele innych przyczyn.

Ogólnie samochód napchany elektroniką,komfortowy i kosztowny w utrzymaniu.

pozdrawiam

Opublikowano
Witam,

jak wczesniej pisalem zuzycie paliwa w miescie korki i przy sredniej prędkości 23km/godz u mnie wynosi 20l/100km

natomiast na trasie przy spokojnej jezdzie i przy sredniej 68km/godz zuzycie wynioslo 9.8l/100km dystans 500km.

Sporo pali, a ile najmniej? Spalił Ci kiedyś na trasie 8?

Opublikowano

Witam ponownie

Nie zdarzylo mi się zejść poniżej 9l/100km ale koszty paliwa to najwyżej polowa kosztów utrzymania.

Opublikowano

Kolego to jest 7er i dość duży silnik i nie licz na spalanie poniżej 10l a ty nawet litr mniej na siłę chcesz wyłuskać. Pewnie i spali poniżej dychy ale trzeba mieć długą trasę i się wlec lub jeździć w ciągu aut bez wyprzedzanie. Srednia prędkość jaką kolega podał mówi samo za siebie. Jechał bardzo spokojnie i była to długa trasa.

Musisz się liczyć średnio ze spalaniem 12l a po mieście krótkie odcinki miasto pod 20l

Dokładnie nikt Ci nie powie. O ile w małych autach i silnikach można dość dokładnie określić spalanie, to w dużych ciężkich autach z dużymi silnikami spalanie jest bardzo zróżnicowane. Jadąc z pracy i do pracy 5km takim autem z automatem licz się że spali w granicach 20l