Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Parę dni temu dołączyłem do fanów BMW jako świeżutki właściciel jedyneczki E87 120d. Samochód co prawda jest używany, ale póki co sprawuje się wyśmienicie- i oby tak pozostało (w tym miejscu pozdrowienia dla kolegi odsprzedającego pojazd, w podziękowaniu za kulturalną i udaną transakcję). Jeśli wszyscy użytkownicy BMW w Polsce są tak profesjonalni w odbiorze, to ja zapisuję sie do klubu na stałe.

Ale do rzeczy.

Problem, jak w tytule, polega na braku dźwięku z głośnika średnio- i wysokotonowego w drzwiach kierowcy. Reszta lewego kanału działa prawidłowo (jest to standardowy zestaw Business CD). Bardzo proszę o Waszą poradę, jak prawidłowo rozpocząć szukanie przyczyn usterki. Dotychczas udało mi się jedynie ustalić ewentualną potrzebę rozebrania tapicerki drzwi- w sieci znlazłem jedynie film instruktażowy dla E82i E88:

Pozdrawiam.

Opublikowano

Zanim rozbierzesz drzwi rozkrec kostke od przepustu w drzwiach - ta przy zawiasie.

jest tam mniejsza dwupinowa kostka od glosnikow - jest na zatrzask w duzej kostce

wez miernik i sprawdz sygnal...

jak go nie ma to bez sensu rozbierac drzwi i lamac kolki :mad2: . wtedy naasz padnieta wiazke lubb same radio. moze kostka jest zasniedziala i wystarczy spryskac contact cleanerem :norty:

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

Witam

Dzięki serdeczne za info.

Rozpiąłem kostkę przy zawiasie drzwi (to jest wielopinowa kostka), przeczyściłem spirytusem- niestety bez efektu. Tu zaśniedzenie pinów chyba odpada?

Chcąc zmierzyć napięcie, proszę o informację odnośnie tego, gdzie podłączyć przewody pomiarowe w kostce od strony radia? BTW kostka ta siedzi tak ciasno w nadwoziu, że nie sposób zobaczyć jej piny.

• 2 tygodnie później...