Skocz do zawartości

WEBASTO, DOGRZEWNIE SILNIKA, TEMP. SILNIKA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM FORUMOWICZÓW!!!

Wiem ten temat był już poruszany z tysiąc razy, przeglądam różne fora ale proszę o pomoc konkretnie... DZIĘKI!!!

Jestem od niedawna posiadaczem BMW e 38 730D. Mam mały problem związany z temperaturą silnika oraz z webasto (dogrzewacz). Nie wiem do końca czy to jest kompletne WEBASTO czy tylko dogrzewacz silnika. Otóż jak odpalę auto po chwili załącza mi się dogrzewanie silnika (słyszę jak chodzi, pracuje). Dochodzi do 70 stopni i się wyłącza, działa bo leci dym :cool2: , temperatura silnika już nie wzrasta, (wacha się między 68-70stopni) Czy to wina termostatu? Na INPA pokazuje błąd auxiliary water pump. :mad2:

Nie mogę wejść w opcję Webasto... Co posiada kompletne webasto?

Opublikowano
Zaprogramowałem włączone na activ, ale temp silnika nie chce stanąć do pionu, jest trochę pochylona cały czas.
Opublikowano

Dzięki MIELONE też tak myślałem, chciałem się upewnić :D pewnie chodzi o ten główny bo są dwa.

Walczę też cały czas z WEBASTEM, nie chce mi działać. Po odłączeniu i podłączeniu aku i włączeniu manualnie webasto załącza się dosłownie na 10 sekund, wyłącza się i zaraz się włącza wentylator. Drugi raz już nie chce wystartować. Nie mam navi ani małego wyświetlacza. :mad2:

Zmieniłem w IKE STANDHEIZUNG na akitv i pojawił się opcja webasta, przewietrzanie już było. Pompkę z elektrozaworami mam i wywala błąd auxiliary water pump, pompka przy webasto również jest, słychać jak cyka jak odpalę silnik..., POMOCY :cry2:

Opublikowano
A przy dogrzewaniu silnika pompa przy webasto działa czy tylko załącza się przy ogrzewaniu wnętrza. Dogrzewanie mi działa. A jeśli padnięta to da radę jakoś naprawić czy tylko nowa?
Opublikowano
pompa musi chodzić, bo płyn ciepły musi być rozprowadzony po całym silniku a tak by pozostał w miejscu grzania, nie wiem czy ktoś zajmuje się regeneracją , trzeba wpisać w google może coś wyskoczy
Opublikowano
Mam winowajcę, tak ja mówiłeś pompka siadła przy webasto, zero reakcji na + (podłączałem). Teraz pytanie czy jak wymienię pompkę to webasto będzie chodziło, nie moge się połączyć w INPA z webasto, wyskakuje jakis komunikat stop.........coś tam :shock: Ciekawe czy sterownik nie poleciał jeśli się nie mogę połączyć.
Opublikowano
Jeżeli wszystko się załącza i słychać było cykanie to znaczy że teoretycznie wszystko działa, po wymianie pompy powinno wszystko ruszyć bez problemu
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zamówiłem pompkę, jutro powinna być, teraz jest inny problem :roll:

Zauważyłem ostatnio że jak uruchomię zimny silnik załącza się dogrzewacz pochodzi z 10 sek i się wyłącza i włącza się wentylator (tylko, że ten wentylator co chwilę się włącza i wyłącza) tak jak by mu prąd odłączał i podłączał. Może coś nie tak z aku? INPA w klimatroniku żadnych błędów a z websatem nie mogę się połączyć, jakiś błąd :? STEROWNIK???

Co to może być? Coś się spaliło czy co? POMOCY :mad2:

Opublikowano
Dzisiaj dostałem się do webasto, wyciągnąłem, wyczyściłem, sprawdziłem czy wszystko ok. A więc świeca grzeje, pompka chodzi (sprawdzałem wcześniej to nie chodziła, kupiłem drugą nie potrzebnie :D oczywiście działającą) co do wentylatora również pracuję jednak jak podłączam pod 12V to delikatnie iskrzy kabel przy podłączaniu tylko. Dokonałem diagnostyki programem webasto thermo test i piec się odpala świeca, wentylator, następnie po około 10 sekundach wyskakuje błąd combustion air fan interruption 0586/1E i przestaje działać. Wentylator się załącza i wyłącza i tak na zmianę, trwa to około minuty. Niektórzy piszą, że to wina wentylatora (jakieś zwarcie w obwodzie, kablu, stykach) a niektórzy, że to wina sterownika. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem? Pozdr.
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Powracam :D

Wymieniłem termostat, teraz temp jest :cool2: 90 stopni. Pojeździłem trochę i jak wysiadałem to pracował dogrzewacz silnika. Leciało gorące powietrze z tłumika a temperatura wynosiła 92-93 stopnie. Słychać cykanie pompki, podaje paliwo. Dogrzewacz powinien się wyłączyć przy 70 stopniach. Od czego to zależy? Raz mi działa dogrzewacz raz nie, nie kumam o co chodzi...

POMOCY!!!