Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tydzień temu zakupiłem drugie bmw pierwsze to e39 3.0d . ale na zimę padło na X3 2.0d 150PS z 2007. Nurtuje mnie w nim jedna rzecz ,świecący check engine. Podpiąłem inpę , na dodatek nie mogłem się połączyć z silnikiem e83 M47 , ale wyczytałem ,że pójdzie przez model e90 M47 TU2 6.0 DDE (bo to nowsza jednostka napędowa) i zadziałało .

Kod błędu to 3FF0 Air Flow Meter , Na live data , na biegu jałowym przepływka mocno zawyża ! Ale silnik pracuje normalnie , nie jest zamulony , przyśpiesza dynamiczne na każdym biegu od niskich obrotów.Jednego nie rozumiem , jak odpiąłem przepływkę to na live data przy air mass kg/h gdzie jest zakres 400 a pokazuje 1600 , po dodaniu gazu i tak rośnie mimo ,że ją odpiąłem ... scren z inpy:

KLIK

http://www.fotoload.pl/123aa60/4730b47e5c4156d6795baa1050fb85f3590_min.jpg

KLIK

http://www.fotoload.pl/123aa69/4e7677ee19842ecf9d8fff8a11b46aca3210_min.jpg

Czy Cała wina leży tylko na niedziałającej przepływce , czy szukać czegoś dalej. Czyścić egr to chyba temat rzeka.Jeden koleś z innego forum mówił mi aby wymienić elektryczny zawór egr bo niby nie poprawnie działa.

Dziś miałem wolne aby jeszcze raz zajrzeć pod maskę. Zdjąłem osłonę aby zdjąć wężyk z elektrozaworu od egr .I gdy odpalam silnik i zakładam wężyk na egr , silnik prawie przygasa po czym obroty się wyrównują , czyli zawór w egr się otwiera ....? Co do przepływki zająłem z niej kostkę i nie widać różnicy z i bez niej , najlepsze jest to ,że chyba była już wymieniana rok produkcji 2012,04,25

... Pozdrawiam Rafał

Opublikowano (edytowane)

od kiedy została sprowadzona z za odry ... błąd kasowałem , ale czasami powraca w trakcie jazdy .

PS, mam też wrażenie ,że owa przyczyna jest sprawcą nadmiernego spalania .... rzędu średnio 9l ... gdzie moja e39 3.0d spala średnio 6.2 manual

Edytowane przez cooolman88
Opublikowano
9 to średnio ,a jak pedał w podłodze to i ....10.2 raz pokazało. A może ta przepływka którą ktoś założył wymaga jakiejś adaptacji ?
Opublikowano

Sama przepływka to nie ale sprawdź jaką masz wersję softu bo moze jest za stary do niej i nie działa prawidłowo

Było o tym sporo na forum :mrgreen: :mrgreen:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

dziś znalazłem temat na innym forum odnośnie adaptacji przepływki w DI-esie , na pytanie czy po lifcie z silnikiem 150ps też się to robi? Czy można przekładać przepływki bez programowania?

Nie trzeba ingerować w sterowniki

.......... :?:

Opublikowano
wczoraj zamówiłem elektrozawór do egr , tak jak mówił koleś zobaczymy czy pomoże :) jak nie będę modził dalej

Bardzo sporadycznie te zawory ulegaja uszkodzeniu.

W 99% przypadków wystarczy tylko wyczyścic ten prostokątny filterek przy zaworze i bedzie wszystko ok.

Opublikowano

Witam. Wczoraj wymieniłem owy elektrozawór od egr . Najpierw odpiąłem aku , potem powoli dobrałem się do elektrozaworu , założyłem nowy pierburga. Po wszystkim jazda próbna , już na początku spalanie pokazało 8 :) po przejeździe 14 km z prędkością 100km/h spalanie spadło do 6,8 wiec sie udało:) Ale dziś znowu to samo średnio wyszło 9,9l wskazówka szybko opada . Zrobiłem wszytko co mówił pomocnik z innego forum , jedynie nie zrobiłem jeszcze kasowania adaptacji dla przepławki w DIS jak pisał , czy to może mieć dalszy wpływ na ów spalanie ....? Z tego wszystkiego na chwilę chyba pomogło odpięcie aku na 30 min.Macie jakieś instrukcje jak to zrobić , muszę go najpierw ściągnąć i zainstalować :?

W live data przy air mass kg/h gdzie skala jest do 400 mi pokazuje 1650! na biegu jałowym , oglądając na youtube filmiki z live data z tym samym silnikiem inne bmw na jałowym wynosi koło 40 kg/h