Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W moim BMW jest prawdopodobnie seryjne audio (6 głośników) + zmienione radio na jakiegoś średniego pioneera. Chciałbym zmienić zarówno radio jak i głośniki, być może dołożyć wzmacniacz jeśli to potrzebne bo gra to beznadziejnie na chwilę obecną. Tutaj pojawiają się pytania:

1. Jakie głośniki wsadzić?

2. Ile ich wsadzić? 6 czy więcej? Czy w każdej E46 są otwory w drzwiach na większa ilość głośników (np w tylnych drzwiach)

3. Jaki dobrać do tego wszystkiego wzmacniacz?

Nie chcę żadnej tuby ani tego typu rzeczy, seryjne otwory jedynie wchodzą w grę.

Dodatkowe pytanie. Jak do oryginalnego radia BMW na CD (które planuje kupić) podłączyć iphone'a? Czy jest jakaś stacja dokująca czy cokolwiek podobnego?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

głośniki jakie tam chcesz. Na przód pewnie 16 albo 16.5cm plus gwizdki koło lusterek tam gdzie są fabryczne gwizdki. Ja sam ostatnio zmieniałem audio u siebie, pierwsze co to zmiana radia ponieważ radio oryginalne nie ma żadnych funkcji i słabą moc (wiem że wyglad ucierpiał ale wole mozliwości), potem zajmujesz się drzwiami, oryginalne głośniki są mocowane do boczka czyli tragedia, musisz dorobić dystanse, wyciąć dziure w drzwiach, wygłuszyć drzwi i zamontować głośniki średniotonowe oraz gwizdki. Każdy poleca zestaw odseparowany na przód czyli głośniki sredniotonowe i gwizdki i zwrtonice które odpowiednio pokierują dzwięk.

Do tego radio z filtrami dolno i górno przepustowymi. Każdy kto się zna na car audio polecał montaż samego przodu ponieważ jeśli wsadzisz coś do tyłu to dzwięk się psuje.

Sam mam tak zrobione, zostawiłem oryginalne głośniki tylne natomiast są one znacznie przyciszone i 80% gra mi z przodu. Taki zestaw według mnie gra już bardzo fajnie, głośniki mam helixy dark blue które grają ładnie już pod samym radiem. Jak chcesz lepsze głośniki to musisz już dać im prądu ze wzmacniacza bo samo radio nie uciągnie dobrych głośników.

Sporo zabawy jest żeby dobrze głośniki wsadzić i dorobić dystans. Robiłem to jakiś miesiac temu. Chyba ze planujesz oddać auto do warsztatu żeby to za ciebie zrobili.

Musisz sobie odpowiedziec ile potrzebujesz z car audio, jesli chcesz ori radio to ono ma bardzo małą moc i trzeba wyprowadzić przez wzmacniacz, potem wygłuszenie i głośniki.

Mozesz tez zmienic radio na nieoryginalne i wtedy takie radio ma wiecej mocy i też wygluszenie i głośniki, potem mozna dołożyć wzmacniacz jeśli mało mocy.

Bez wygłuszenia drzwi obojetnie jakie tam głośniki wstawisz i tak bedzie kicha.

tak to mniej wiecej wygląda u mnie po zrobieniu.

http://i.imgur.com/fmTmUl.jpg?1

szukam