Skocz do zawartości

E39 525i 2001 problem z silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez ostatnie 2 tygodnie autem w ogóle nie jeździłem,wczoraj rano postanowiłem jechać do pracy i się zaczęło.

Auto odpaliło normalnie, poszedłem otworzyć bramę i gdy wracałem zobaczyłem że strasznie kopci.

Pomyślałem że jest wilgoć w tłumiku,gdy wsiadłem do samochodu zaczęły falować obroty zaczął się dusić i zgasł,po ponownym odpaleniu to samo więc auto zostawiłem .Po powrocie z pracy poszedłem zobaczyć co się dzieje płyn w chłodnicy ok olej minimum musiałem doleć litr oleju do wcześniejszego stanu z przed awarii.Co może być tego przyczyną że podczas 2min.pracy, wyżłopał tyle oleju?Czy może to być wina odmy? silnik pracował cicho nie wydawał żadnych niepokojących dźwięków.

Opublikowano
Dużo tego dymu. Pewnie odma skoro nie wymieniałeś. U mnie objawami tego, że zapomniałem wymienić odmy był dym z tyłu ogromny, gwizd z pod silnika (u Ciebie nie musi być słychać, inne silniki) i duży ubytek oleju. Więc jeżeli nie wymieniałeś to wymień. Ja od tamtej pory wymieniam odmę co drugą wymianę oleju :D
Opublikowano
Odmę dzisiaj kupiłem jutro będę wymieniał ,ale czy to możliwe żeby z jej winy w ciągu 2min. przepaliło litr oleju? Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale po wykręceniu przepustnicy, nie widać śladów oleju w kolektorze ssącym.
Opublikowano
Bardzo możliwe. Mi po przejechaniu ok. 15km wyssało prawie cały stan, a trochę tego oleju do mnie wchodzi. Dobrze, że w porę zauważyłem. Wymień i pisz co i jak :D
Opublikowano
Odma wymieniona lecz nie przyniosło to żadnej popraw,odpala po czym się dusi i gaśnie.Dalej kopci jak lokomotywa i żłopie olej ręce opadają :cry2: co to może być?
Opublikowano

Na jaki kolor Ci kopci? Skąd wiesz, że litr w 2 min? To by były przeogromne kłęby niebieskiego dymu gdyby tyle oleju przepalił. Pewnie spalił wcześniej już, ale dopiero po tym zajrzałeś sprawdzić stan.

Od dawna masz ten samochód? Ubywało oleju? Przegrzałeś go?

Opublikowano
Samochód mam 1,5roku ja go nie przegrzałem, od wymiany do wymiany dolewka może z litr nie więcej.Dzisiaj przed odpaleniem stan oleju był sprawdzony,dymu jest tyle że nie da rady stać za autem po wykręceniu świec wszystkie są mokre w oleju.
Opublikowano
Dzisiaj na spokojnie sprawdziłem jeszcze raz poziom oleju i jest w normie,nic nie ubyło.Wczoraj sprawdzałem zaraz po zgaszeniu auta i dlatego brakowało bo może nie zdążył spłynąć .Ato odpala na dotyk po 10sek.spadają obroty po czym gaśnie,gdy dodaje gazu normalnie się wkręca na obroty.Dym jest koloru szarego siwego przed wymianą odmy w tłumiku było pełno oleju aż wyciekał,teraz jest tłusty ale nie kapie tak jak wcześniej co to może być??