Skocz do zawartości

E36 318is problem z wolnymi obrotami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z wolnymi obrotami w mojej betce(e36 318is 92r 140km)

Żeby za dużo się nie rozpisywać o problemie przedstawię to na filmiku: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VILwv5boGqg

Dodam że w chwili nagrywania filmu, silnik był rozgrzany. W przypadku odpalenia np. rano gdy silnik jest zimny problem nie występuje.

Czasami także na rozgrzanym silniku nie ma takich objawów, ale gdy już wystąpią silnik nie ma kompletnie mocy na gazie jak i na benzynie. Między 1:10 a 1:20 przełączyłem na gaz żeby zobrazować że spadanie obrotów występuje na gazie i benzynie.

Proszę o podpowiedź dlaczego tak się dzieje i co jest do wymiany

Edytowane przez poli357
Opublikowano
w jaki sposób to zrobić? tylko odłączyć i sprawdzić czy problem będzie dalej występował czy podmienić on innej?
Opublikowano

Niestety tak łatwo sondy nie sprawdzisz :nienie:

Ona może działać ale nie do końca tak jak powinna.

:search:

viewtopic.php?f=68&t=110081

Teoretycznie mógłbyś podmienić sondę od innego IS-a ale z tego co pamiętam to po zmianie sondy trzeba błedy z kompa wykasować :roll:

Opublikowano

Na zimnym silniku napięcie powinno być ok. 0,8v, na ciepłym powinno oscylować od 0,2 do 0,8-gdzie 0,2 oznacza ubogą mieszankę a 0,8 bogatą, napięcie powinno się zmieniać co ok. sekundę lub dwie na wolnych obrotach, szybciej na wyższych.

sprawdź też grzałkę sondy (dwa białe przewody przy sondzie) musi na nich być 12V i masę

na szarym przewodzie od sondy.

Opublikowano

ok sprawdziłem napięcie na sondę na rozgrzanym silniku. Wynosi 0.42 i jest stałe. Co do grzałki to ma 12 z hakiem wiec wszystko ok.

Dziwne że napięcie nie spada tylko cały czas stoi