Skocz do zawartości

F25 (2.0d) Automat (AWARIA?!?)- mrugający wskaźnik

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Zaobserwowałem dziś (temp. na zewn. -8C) po raz pierwszy następujące zjawisko.

Po wrzuceniu wstecznego biegu kontrolka na lewarku zaczyna mrugać, na wyświetlaczu obrys (kwadracik) wrzuconego biegu również mruga, słychać sygnał ostrzegawczy (taki jak przy informacji o ujemnej temp. zewn.). Póki wsteczny wrzucony słychać i widać to (odmienne) zachowanie.

Podobnie ma się rzecz, przy zatrzymywaniu pojazdu (przy wrzuconym D), choć tym razem słychać tylko 3-krotny sygnał ostrzegawczy i trzy razy mruga kontrolka na lewarku i na wyświetlaczu. Po tym wszystko wraca do norny.

Nie ma żadnych zdiagnozowanych przez komputer usterek.

Pytanie, czy to normalne zachowanie? Ktoś z Was tak miał?

Opublikowano

gdzieś w sieci wyczytałem o podobnym problemie.

gość opisywał, że miał takie objawy (w innym modelu BMW); pomogło otwarcie maski i mocniejsze jej zamknięcie; ponoć czujnik domknięcia maski tak sygnalizuje swoje działania.

nie jestem pewny tej recepty ale może akurat....?

pozdrawiam,

• Moderatorzy
Opublikowano

Nie wiem co o tym myśleć, otwarłem i zamknąłem klapę bagażnika - jak ręką odjął... :shock: no, ale dziś mróz też mniejszy :D . Wygląda to jak wróżenie z fusów. Dziwny jest ten świat.

Swoją drogą przed tym dziwnym zachowaniem, dość dawno klapa nie była otwierana... tak czy siak, pojadę na diagnozę do serwisu, może coś w historii wypatrzą.

• 3 lata później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
miałem podobną sytuację w serwisie powiedzieli że to wina manetki od zmiany biegów , od czasu do czasu mi się to powtarza ale samochód jeździ bez problemu