Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem nie dawno bmw e38 z silnikiem 4.0 w gazie.

Problem polega na tym, że na komputerze spalanie było pokazane 27L a mi udało się zejść do 23L na komputerze pokładowym.

Gazu przy spokojnej jeździe bez korków pali 25-28L a na benzynie jestem w stanie za 50zł przejechać 50km jadać jak niedzielny kierowca:/ Kupując ten samochód nastawiałem się na spore spalanie ale to to chyba lekka przesada bo gdybym chociaż wariował tym samochodem to bym rozumiał a ja teraz jeżdżę niczym emeryt i takie spalanie mi zostaje.

Byłem na diagnostyce komputerowej i nic tam nie wykazało. Gaz też regulowałem a mam sekwencje firmy stag.

Miał może ktoś podobny problem albo może jakieś pomysły na jego rozwiązanie?

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.

pozdrawiam

Opublikowano

chyba nie sugerujesz, że jest to normalne spalanie tego silnika?? Mogę się mylić ale to trochę za dużo bo z tego wynika, że gdy tylko zacznę jeździć dynamicznie to ponad 30Pb będzie palić....

Benzynę leję 98 bo na takiej chyba powinien jeździć, mam rację?

Opublikowano

Nie, 23 to trochę za dużo. W mieście powinien palić około 18 do 20.

Sprawdź jak sondy lambda pracują, bo czasem są już leniwe i ECU źle koryguje dawkę. Poza tym jest jeszcze sprawa instalacji gazowej - źle wystrojona może powodować problemy na benzynie.

Czy zwiększonemu spalaniu towarzyszy pobór oleju, spadek mocy, nierówna praca na wolnych?

Opublikowano
Takie mam pytanie z ciekawości. Jaką butle masz w tym autku ? Po prostu zawsze mnie interesowało ile litrów ma butla lpg w takich samochodach.