Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Rano przy włączeniu stacyjki zapalił sie kontrolka check i odrazu zgasła co wzbudziło moje zdziwienie.Powinna ona zgasnąć dopiero przy odpaleniu silnika.Auto chodziło dziwnie wiec je zgasiłem.Pojawiły mi się komunikaty;ENGINE FAILSAFE PROG,STOP ENGINE OIL FRESS, i pare innych .Pierwszego nie mogę rozgryżć ,o drugim wyczytałem na forum ze może to być czujnik poziomu oleju.Reszta komunikatow to spr.poziomu oleju ham.,spr.świateł ham. spr. świateł parkowania.Co jeszcze zauwazyłem obrotomież po załączeniu stacyjki podnosi się do 2000 obrotów i czasami opada.Ico jeszcze raz mi auto kreci rozrusznikiem i nie moze odpalic a raz nie. Prosze o podpowiedz co może być przyczyną.pozdrawiam.
Opublikowano

Engine failsafe prog -usterka elektron.sterownika mocy silnika

spróbuj odłączyć akumulator na 15 min i zewrzeć kleme - z + komputer powinie się zresetować może to pomoże

Opublikowano
Witam ponownie.Wczoraj zawiozłem lawetą fure do mechanika.Nie uwieżycie ale przyczyna leżala w..... rurze wydechowej.Przed ostatnim katalizatorem zebrał się woda ,która zamarzła powodując niedrożność wydechu i brak możliwości odpalenia.Po odtajeni lodu w warsztacie, skasowaniu wszystkich błędów 7 -ka chodzi jak zawsze.Została jeszcze na noc u mechanika (na mrozie} na sprawdzenie i dzisiaj ku mojej radości mogłem Ją odebrać.Kolejne doświadczenie dla wszystkich.Pozdrawiam
Opublikowano
Panowie.Problem powrócił wczoraj wieczorem ,udało mi się dojechać 3 km. do domu auto jechało szarpiąc na wolnych obrotach, jak mół.Po zaparkowaniu w garażu i wył. silnika pojawiły sie te same komendy i oczywiście brak możliwości odpalenia.Dziś t.j. w niedziele rano po przekręceniu stacyjki check nie zgasł więc mogłem odpalić fure i wszystko działa.Gdzie leży problem co jest przyczyną takiego zachowania.Może coś z komputerem bo wyświetla mi komende ENGINE FAILSAFE PROG. Teraz gdy działa to cały czas wyświetla mi CHECK PARK LIGHTS co w tłumaczeniu spr. światła parkowania.Co ma piernik do wiatraka?.Może ktoś z Was coś podpowie. Pozdrowienia Wojta
Opublikowano
Ale u mnie ta kontrolka wcale nie zapala sie przy przekręceniu kluczyka w stacyjce...
Opublikowano
Moj jest z 2000 po lifcie 3,5 IL.Kontrolka Check zawsze się zapala przed odpaleniem i zaraz gaśnie po uruchomieniu silnika.Gdy zgasła przed odpaleniem to sygnał ze będą kłopoty tak to sobie odczytuję.Mam ją już dwa lata i przez ten czas zdnych problemów.Może servis BMW coś poradzi ale bym musiał ją zawieżć gdy te "czary" się zaczną a tego bym nie chciał.Gdzie szukać przyczyny?
Opublikowano
No moja też jest po lifcie...ta kontrolka powinna zapalać się chyba tylko przy teście zegarów...no i oczywiście jak jest coś nie tak...a nie po przekreceniu stacyjki...ale 100% pewności nie mam...EDIT...doczytałem i jednak powinna sie swiecić...i przed chwilą sprawdziłem,że u mnie nie świeci się nawet przy teście nr 2 ale przedliftowe nie miały tej kontrolki a moja jest pierwszy lift październik 1998 więc możliwe,że też jeszcze tej kontrolki u mnie nie ma po prostu...Pozdrawiam.
Opublikowano

ja mam odblokowane zegary, fura przed liftem, kontrolka sie nie zapala...w e36 tez sie nie zapala, gdzies chyba w instrukcji czytalem ze nie zapala sie ona...

co do tych cudów to moze cos sie z elektronika kiełbasi od wilgoci i temperatury... mi ostatnio blad absu wyskoczyl i getribe program mam nadzieje ze to pogoda :mad2: :mad2: :|