Skocz do zawartości

Nadmierne kopcenie M47N dane z INPY. Prośba o diagnoze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Mam problem z nadmiernym dymieniem mojego auta. Głównie objawia się przy przyspieszaniu i ma kolor siwawy albo trochę ciemniejszy:D szczególnie można to zauważyć gdy jest ciemno jak ktoś za mną jedzie.

Przy wymontowywaniu zaślepek zauważyłem, że ciekł olej z pod jednej uszczelki kolektora ssącego. Po stronie alternatora też coś się poci i chyba mam uszkodzony intercooler bo ze strony turba zauważyłem mały wyciek w dolnym rogu. Najdziwniejsze, że oleju nie ubywa za bardzo, po trasie 1200km poziom praktycznie się nie zmienił. Myślałem że to odma(mam plastikową bez filterka) ale po jej wyczyszczeniu nic się nie zmieniło. Ostatnia rzecz to gdy gwałtownie przyspieszam na asfalcie zostaje czarny ślad z tłumika.

Myśle, że to turbo na wykończeniu ale auto przyspiesza bardzo ładnie i nie słychać żeby jakoś strasznie gwizdała. Leje olej castrol edge 5w40 taki był jak kupiłem samochód a przebieg to 275tyś. km.

Poniżej dane z Inpy podczas jazdy na trzecim biegu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
odma sie nie psuje,jedynie co moze sie popsuć w odmie to ta okrągła gumka może miec dziure,także lepiej sprawdzic ta gumke zamiast kupowac odme

Jesli mowa o tej membrace to jest ok przy rozbieraniu odmy sprawdzilem. Co do opini, że powinno sie jaą wymieniać to zgadzam sie bo jak czyscilem odme to miałem wrażenie ze te plastiki niedługo sie posypią.

Opublikowano
Cześć! Mam problem z nadmiernym dymieniem mojego auta. Głównie objawia się przy przyspieszaniu i ma kolor siwawy albo trochę ciemniejszy:D szczególnie można to zauważyć gdy jest ciemno jak ktoś za mną jedzie.

Przy wymontowywaniu zaślepek zauważyłem, że ciekł olej z pod jednej uszczelki kolektora ssącego. Po stronie alternatora też coś się poci i chyba mam uszkodzony intercooler bo ze strony turba zauważyłem mały wyciek w dolnym rogu. Najdziwniejsze, że oleju nie ubywa za bardzo, po trasie 1200km poziom praktycznie się nie zmienił. Myślałem że to odma(mam plastikową bez filterka) ale po jej wyczyszczeniu nic się nie zmieniło. Ostatnia rzecz to gdy gwałtownie przyspieszam na asfalcie zostaje czarny ślad z tłumika.

Myśle, że to turbo na wykończeniu ale auto przyspiesza bardzo ładnie i nie słychać żeby jakoś strasznie gwizdała. Leje olej castrol edge 5w40 taki był jak kupiłem samochód a przebieg to 275tyś. km.

Poniżej dane z Inpy podczas jazdy na trzecim biegu.

a sprawdzałes egr ? moze odlacz go chwilowo ... czy dymi cały czas czy przestaje przy jakis obrotach ?

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Nie odłączalem go jutro to zrobię i zobaczę. Poza tym po trasie 400 km na autobanie cały czas powyżej 3500 obr/minjakby trochę się uspokoiło.

Dla czego na asfalcie zostaje czarny ślad z wydechu jak depne?