Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czółko wszystkim miłośnikom Bawarek.

Do Waszego grona dołączyłem raptem kilka dni temu, bo właśnie dopiero od kilku dni mam to, co mam, czyli swe marne E30. Model z roku 1988, z silnikiem 1.6, oczywiście nie zdziwiło mnie to, że LPG gości pod maską ;)

http://images49.fotosik.pl/1750/874fda5663ab328fm.jpg

Kupiłem je wyłącznie do driftu. Jakieś pojęcie mam, zarówno o tym, jak ogólnie z grubsza powinno to auto być budowane, oraz o tym, jak się nim posługiwać, bo coś tam już ślizgam się od pewnego czasu, tyle, że inną marką.

Kasa z nieba nie leci. Plan jest taki, żeby do jesieni 2013 zrobić porządnie budę, czyli:

- gwint + piasty 5x120

- tył na tarczach + dodatkowe zaciski do ręcznego

- minus przednich kół i powiększenie skrętu

- jakiś panel zamiast deski rozdzielczej (podstawowe włączniki - zapłon, wył. prądu, gaśnica, awaryjki)

- klatka, kubły

- bezpieczny zbiornik w bagaju

- maska, klapa bagażnika, drzwi z laminatu + szyby poliwęglan

Fakt, że codziennie pracuję i mam swoje życie poza garażem, a projekt będzie tylko z kasy "hobbystycznej", to sądzę, że do września/października 2013 zrobię to, co powyżej.

Kolejnym etapem będzie silnik - nie pytajcie co, bo jeszcze nie wiem. Najprościej chyba M62B50 i w miarę mocowo daje radę, ale do momentu tej decyzji mam prawie rok, może amerykańce trochę stanieją (LS), może coś uturbionego z Toyoty czy Nysy się przypadkiem trafi okazyjnie - nie wiem i nie myślę o tym na razie. Mam czym się ślizgać przez czas budowy beemki (w zasadzie największym konkurentem E30 z lat 90 ;) ), a to, jaki będzie motor, zależeć będzie od kasy, jaką odzyskam jesienią ze sprzedaży obecnego driftowozu i z oszczędności, bo właśnie cały obecny samochód i graty które do niego mam, koła itp, chcę jesienią 13' spieniężyć i kupić za to silnik do E30.

Temat założyłem, bo w życiu nie miałem do czynienia z BMW, pozwolę sobie zatem w trakcie prac opublikować ewentualne postępy i zapytać o rozwiązania, jeśli pojawią się problemy, a pojawią się na 100% ;)

• 2 miesiące temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Najwiekszym konkurentem lat 90 był MB 190 :arrow: Jaki budżet szykujesz na projekt :?: Pytam bo jesli nawet sam wszystko bedziesz robił to i tak sporo kasy musisz szykować :|

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań