Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,czy robił ktos pomiar kompresij w silniku 320 D m47N 150 km,ile może kosztowac takie sprawdzenie.Bo chcem sie dowiedziec w jakim stanie jest mój silnik.A może ktos mi powie po czym poznac zużyty silnik,jakie sa objawy ?
Opublikowano
Wykonaj testy wyrównoważenia biegu jałowego oraz korekcje wtryskiwaczy. To daje pewien "wstępny" pogląd na sprawność układu korbowo-tłokowego. Możesz u elektryków wykonać test obciążeniowy rozrusznika w momencie rozruchu i taki sygnał elektryczny zostanie przetworzony na ciśnienie każdego cylindra.
Opublikowano
dzisiaj zrobiłem taki test,odkreciłem korek wlewu oleju,założyłem taką plastikową rurę o średnicy wlewu,oklejłem taśmą boki tej rurki żeby olej nie chlapał i odpaliłem silnik.W tym tescie chciałem zobaczyc czy nie wylatują spaliny,przez rurke nic nie leciało tylko dmuchalo powietrzem z zapachem oleju.Na innych forach pisza że nie powinno dmuchać powietrzem bo to niby źle dla silnika,mi sie jednak wydaje że to normalny objaw że powietrze dmucha przez korek wlewu oleju.Co o tym myślicie? czy takie dmuchanie to normalne ?