Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na początku chciałem sie z wszytskimi przywitać.

A teraz do rzeczy.

Problem polega na przełączaniu sie na gaz. Do tej pory, bardzo późno auto przełaczało sie na gaz przy niskich temperaturach. Problemem okazał się wąż z reduktora wpięty pod przepustnice zamiast nagrzewnice. Zostało to zmienione, ale problem cześciowo tylko zniknął. Mianowicie teraz na gaz wskakuje jak trzeba(przy 15C, poniewaz jeszcze nie byłem spowrotem zmienic na 30+) ale po przejechaniu krótkiego kawałka spowrotem przeskakuje na benzyne. Po przejechaniu ok 15-20km, wskakuje ponownie na gaz i już sie trzyma.

Co może być tego powodem ?

Mechanik wspomniał cos, że trzeba jechac wyregulować instalacje a także w razie potrzeby zrobić kalibracje(?)

czy to moze mieć jakiś wpływ na takie zachowanie?

Instalacja STAG 300 IV gen.

Z góry dziękuję za pomocne sugestie i rozwiązania

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzieje się tak ponieważ w komputerze lpg poza temperatura przełączania,jest też minimalna temperatura gazu w postaci lotnej(czujnik jest w listwie badz na przewodzie z gazem do listwy) i jeśli temp.przełączania masz 15stopni a min.temp.gazu 5stopni,to to po kawałku jazdy już na gazie ,parownik nie daje rady nagrzać gazu powyżej ustawionej minimalnej temperatury gazu, rozwiązaniem bd zwiększenie temperatury przełączania i/lub zmniejszenie minimalnej temperatury gazu

Pozdrawiam i mam nadzieje że pomogłem

Opublikowano

Robie w ten sposób, ze czekam az sie nagrzeje do 30 - 40 C i dopiero wtedy przełaczam ręcznie na gaz, wskakuje od razu ale za chwile zrzuca spowrotem.

Pojade jutro albo w piatek do gazownika zeby przestawił temperature. Zobaczymy.