Skocz do zawartości

e61 VFL kompletna zmiana Lamp. Na jakie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Ze wzgledu, ze zamowilem sobie M-pakiet zderzaki- naszlo mnie, zeby wymienic i wszystkie lampy.

Pytanie jednak na jakie? Oczywiscie chodzi mi o lampy LCI, ale sa z tego co wiem trzy rozne warianty.

Moje auto jest z Bj.12.2006 ze sterownikiem swiatel lm2 czyli tym po lifcie.Posiadam swiatla Xenon skretne z jedna soczewka, modul szperacza zapala zarowke od dlugich H7. Optycznie podobaja mi sie lampy z dwoma soczewkami, ale ponoc te wewnetrzne soczewki to atrapa? Podejzewam, ze bede musial tak czy tak przekodowac na bi-xenon. Wiec moze odrazu z doswietlaniem zakretow? Beda pasowac? W moich starych jak chcialem przekodowac na doswietlanie zakretow to zamiast halogenow zapalala sie zarowka od dlugich. Wolal bym te z podwojna soczewka i funkcja doswietlania w halogenach. Tylne wiadomo na LCI i jakis tam kabelek i kodowanie,albo gotowy modul wtyczkowy-tyle tylko ze kosztuje 300€ :shock: Macie moze doswiadczenie czy po przekodowaniu wszystko dziala jak nalezy po dlugim czasie :?: Slyszalem,ze potrafi sie cos tam psuc.

• Zarejestrowani
Opublikowano
Jaka atrapa? Przecież w e60 LCI w lampie gdzie druga soczewka " wygląda jak przeciwmgielny" ma w sobie żarówkę i doświetla statycznie przy niskich prędkościach..

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano

Moze i troche nagmatwalem :D

Chodzi mi o to czy jest mozliwosc zalozenia lampy z dwiema soczewkami ( jedna atrapa) przekodowac na bi-xenon i przekodowac na doswietlanie zakretow w halogenach, tak jak np. w X3 lub X5

Jesli nie to pozostaja mi te lampy z smiesznym halogenem na drugiej soczewce :cry:

Opublikowano

co byscie powiedzieli na te swiatla do tylu US wersja?

http://www.ebay.de/itm/Original-BMW-e61-5er-Touring-LCI-LED-Ruckleuchten-Rucklichter-Heckleuchten-/121044799772?pt=DE_Autoteile&fits=Make%3ABMW%7CPlatform%3AE61&hash=item1c2ed5111c#ht_500wt_1203

Przod te:

http://allegro.pl/bmw-5-e60-e61-lampy-komplet-lamp-xenon-lift-lifcie-i2864771832.html

sa tez tansze, ale bez przetwornic i zarowek i nie wiem, czy moge wykorzystac te, ktore posiapam w swoich przed lci. No i jak to jest z tym doswietlaniem zakretow? Robil juz to ktos w halogenach?

Opublikowano

Ciagle sie rozgladam za przednimi lampami i powiem wam czym wiecej pytam, tym bardziej glupieje. jedni mi pisza,ze oprocz lamp potrzeba-

Moduł LM2 AHL xenon dynamic. Inni, ze Modul LM2 AHL i przetwornice do xenonow, a jeszcze inni, ze jesli mam lampy z końca 2006 roku można wykorzystać moduły z pod lamp(moduł skrętny,przetwornice).Są takie same jak w liftach. Jedni mowia, ze jak z dwoma soczewkami to nie ma skretnych, inni, ze tylko te z soczewka i tym "halogenem" beda pasowac, ale wtwdy inne moduly, przetwornice... :shock:

Wiec jak to jest- moze mi ktos jakos pomoc?

Co dokladnie potrzebuje oprocz (lub jakie) lampy. Jak je podlaczyc? itd...

Przypomne posiadam auto z 12.2006 z Lampami xenon skretnymi(dynymik). Posiadam modul LM2 z- welcom,home,day light8 te ostatnie w swiatlach dlugich) podczas przekodowywania na doswietlanie zakretow zapala mi sie zarowka w swiatlach dlugiich.

Przerabial juz to ktos w podobnym Bmw do mojego?

Opublikowano

Kolego pasują do twojego modelu i dynamiki jak i bixenony.Jęsli nie miałeś wsześniej dynamików to sobie odpuść,dużo przeróbek i kombinacji.Wybór należy do ciebie.Pamiętaj aby przy zakupie nie trafić na lampy np.GB,USA.Ja przerabiałem ten temat 2 lata temu,wtedy było ciężko o moduł LM2 ,a i z przeróbką nie każdy dawał sobie radę zakończyć bez komplikacji.Ty masz już prawdopodobnie moduł LM2,więc dobry szpec :norty: da radę go zakodować.Przełożenie lamp oddaj specjaliście także bo w E61 trudno przeprowadza się tylną wiązkę w klapie do dodatkowych lamp.A przednie kable trzeba ciąć i lutować pod nowe kostki.

Wracając do lamp mam skrętne ale osobiście jak i chyba większości podobają się z 2 soczewkami w lampie.I dodam że jak dla mnie ten patent BMW ze skrętnymi działa tylko przy b wolnej jeździe.Po prostu soczewki nie nadążają przy zakrętach i to jest dla mnie najmniej potrzebne.Ale jest to moja opinia.

Opublikowano
Dzieki. Bylem wlasnie w Bmw i jestem madrzejszy. Ze wzgledu, ze posiadam modul LM2 AHL ( swiatla skretne) to moge tylko swiatla skretne zalozyc( jedna soczewka i jeden halogen). Jak chce z dwiema soczewkami (xenon zwykle) to musze jeszcze dodupic moduly LM2 LRW zeby dzialalo :?
  • Zarejestrowani
Opublikowano

Dobre jajca, od kiedy to lepszy modul trzeba zmieniac na gorszy ? Oczywiscie ze na Twoim module pojda tez lampy nieskretne wystarzy przekodpwac modul...

Nie rozumiem tez problemu z lampamiusa, ok z UK rozumiem ale usa...

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
Dobre jajca, od kiedy to lepszy modul trzeba zmieniac na gorszy ? Oczywiscie ze na Twoim module pojda tez lampy nieskretne wystarzy przekodpwac modul...

Problemu z lampami Usa nie ma jesli chodzi o podlaczenie. Jednak w tylnych lampach zewnetrznych migacz ledowy mroga na czerwono, a nie na zolto :D

- i to juz problem dla policji i przegladu :duh:

Odnosnie lamp przednich. Jesli masz racje to da sie przekodowac, a czy do tego bedzie mozna przerobic doswietlanie zakretow w przeciwmgielnych???

Jesli tak to szukam tylko tych z dwiema soczewkami :D

Opublikowano

Kolega chce zmienić wszystkie lampy----a więc i również tylne lampy.

CYT"

"Jak w temacie. Ze wzgledu, ze zamowilem sobie M-pakiet zderzaki- naszlo mnie, zeby wymienic i wszystkie lampy.

Pytanie jednak na jakie? Oczywiscie chodzi mi o lampy LCI "

Koniec cytatu

A więc zwracam mu uwagę aby uważał i nie kupił jakiejś "Okazji".

Już ci kolego tłumacze o co chodzi z lampami USA-mają czerwone kierunki(diody).Więc nie przeszło by u nas w PL. :mrgreen:

Opublikowano

Problemu z lampami Usa nie ma jesli chodzi o podlaczenie. Jednak w tylnych lampach zewnetrznych migacz ledowy mroga na czerwono, a nie na zolto :D

- i to juz problem dla policji i przegladu :duh:

Odnosnie lamp przednich. Jesli masz racje to da sie przekodowac, a czy do tego bedzie mozna przerobic doswietlanie zakretow w przeciwmgielnych???

Jesli tak to szukam tylko tych z dwiema soczewkami :D

Jednak tak niedarady z tym przekodowaniem. LWR sprawia problem i ciagle bedzie wyskakiwal meldunek o bledzie

Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie. Czy musze kupic kompletne lampy lci skretne z zarnikami i przetwornicamu, czy moze gole lampy i wykozystac te z moich lamp przed lci rowniez xenon dynamik? Czy te przetwornice od xenonu i te od skretu oraz zarniki sa takie same w przed i po lifcie? Beda pasowac i funkcjonowac?
Opublikowano
Jeszcze jedno pytanie. Czy musze kupic kompletne lampy lci skretne z zarnikami i przetwornicamu, czy moze gole lampy i wykozystac te z moich lamp przed lci rowniez xenon dynamik? Czy te przetwornice od xenonu i te od skretu oraz zarniki sa takie same w przed i po lifcie? Beda pasowac i funkcjonowac?

Jeżeli masz samochód z 12.2006 to masz nowsze przetwornice Hella 5DV009 i palniki D1S, więc możesz tego użyć.

Opublikowano
Dzieki. Mam pod lampa jakies 2 przetwornice sprawdzalem reka od gory. Musze wyciagnac lampe i je zobaczyc.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Pytanie. Czy moduły skrętu przed liftem pasują do lamp skretnych LCI. Np. moduł skrętu o nr. 7 189 312 ma oznaczenie smc II z kolei nr który go zastępuje np. 6 934 836 ma oznaczenie smc, info z http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/produkt/7189312-skrzynka-elektron-alc-niekodowana . Rozmawiałem z kilkoma handlarzami jedni mówią, że to to samo drudzy, że musi być koniecznie poliftowy bo inaczej nie będą działać tak jak trzeba :duh: . To w końcu jak to jest :mad2: Jeszcze jedna ciekawa rzecz to są te same nr modułów co do e46 :D

Pozdrawiam!