Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , mam ze swoim autem taki problem ,ze zapala mi sie kontrolka akumulatora na czerwono ,czasami kontrolka dsc na żółto razem z kontrolką od ręcznego,dzieje sie to róznie raz po przejechaniu 200 km raz szybciej nie ma reguły,wywala mi błedy,camshaft sensor ,misfire cyl ,2i3 na koniec reg.ref regulator, narazie wymieniłem szczotki w alternatorze i czujnik połozenia wałka rozrzadu ,
Opublikowano
Witam ,przejechałem ,około 150 km i w teście miałem wartośći w czasie jazdy od 13.7 do 14,5 v jak stałem w miejscu,auto na luzie to miałem wartosć 14,4 do 14,5,13 ,7 miałem chwilowo jak podczas jazdy zwalniałem ,i to było przez sekunde,może nawt nie i wracało do 14,5
Opublikowano

Coś jest nie tak, nie powinno być aż tak dużych skoków napięcia, przeczyść kabel masowy na karoserii, polecam także sprawdzenie i przeczyszczenie klemy +

viewtopic.php?f=69&t=204664 sprawdź czy klema + nie grzeje się.

Może być jeszcze coś z regulatorem

Akumulator w jakiej kondycji masz? Może być zasiarczany już

Opublikowano
witam ,wymieniłem cały alternator i jest to samo ,wyskakuje błąd Inlet Camshaft błąd czujnika wałka ale to może przez zanik chwilowy ładowania ,
Opublikowano
jeszcze jedno pytanie ,jak działa sprzegiełko w alternatorze valeo bo jak pokrece kołem w alternatorze i raptobnie zatrzymam to koło stoi, a wirnik się kreci, czy tak ma być ,bo w alternatorze bosch stoi wszystko w miejscu jak zatrzymam
Opublikowano

Ale pierdoły wypisujecie, po cholerę wymieniać alternator?

Masz ten błąd czujnika wałka bo ten czujnik jest problemem. Alternator był i jest ok. Wałek świruje, a przez to reszte w silniku. Patrz co pokazuje komputer.

viewtopic.php?f=69&t=172388

Czujnik wału korbowego (albo jednego z tych podobnych czujników np wałku rozrządu), dlatego pokazuje Ci się czasami kontrolka od akumulatora. Kupiłem od gościa z forum za 200, wymieniłem i wszystko jest ok. Nowy chyba kosztuje 400 zł. Nie kupuj zamiennika bo szybko siadają. Kup oryginalny i bedzie ok.

Natomiast kontrola od dsc razem z recznym, to nie działa czujnik od ABS-u albo gdzieś nie łączy. Przeważnie jak jest taka ciapa. mokro, wilgotnie to u mnie siada i wtedy nie mam ani dsc ani absu. Musisz wyczyścić i zabezpieczyć. Stawiam piwo ze to jest problem z prawym tylnym kołem.

Opublikowano
Może i być to czujnik wału korbowego, dzisiaj zdemontowałem kolektor dolotowy i odkreciłem czujnik wału korbowego był koło rozrusznika ,był zalany olejem a na nim ,była jakaś maż srebrna dziwne ,wyczyściłem go zobaczymy czy będzie ok.
Opublikowano
Ale pierdoły wypisujecie, po cholerę wymieniać alternator?

Masz ten błąd czujnika wałka bo ten czujnik jest problemem. Alternator był i jest ok. Wałek świruje, a przez to reszte w silniku. Patrz co pokazuje komputer.

viewtopic.php?f=69&t=172388

Czujnik wału korbowego (albo jednego z tych podobnych czujników np wałku rozrządu), dlatego pokazuje Ci się czasami kontrolka od akumulatora. Kupiłem od gościa z forum za 200, wymieniłem i wszystko jest ok. Nowy chyba kosztuje 400 zł. Nie kupuj zamiennika bo szybko siadają. Kup oryginalny i bedzie ok.

Natomiast kontrola od dsc razem z recznym, to nie działa czujnik od ABS-u albo gdzieś nie łączy. Przeważnie jak jest taka ciapa. mokro, wilgotnie to u mnie siada i wtedy nie mam ani dsc ani absu. Musisz wyczyścić i zabezpieczyć. Stawiam piwo ze to jest problem z prawym tylnym kołem.

Błąd który pokazuje komputer to czujnik wałka rozrządu dolotowy nie wału korbowego różnica między Camshaft a Crankshaft

Opublikowano
Witam, dzisiaj znowu zapaliła się kontrolka akumulatora ,auto przygasło zapaliły się tez kontrolki od dsc i hamulca ręcznego, na żółto błędy mi wyskoczyły Crankshift Sensor następnie, Camshaft Sensor Inlet , camshaft sensor outlet vanos i co 3 czujniki do wymiany dziwne co.
Opublikowano
Witam, wymieniłem czujnik położenia wału i po sprawie