Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie krótkie pytanie, jak Wam w zimie odpalają diesle w Waszych BMW? Ja na razie nie mam (i obym nie miał dalej :) ) żadnych problemów z tym choć zauważyłem, że jak auto postoi kilka dni w nieogrzewanym garażu to trochę dłużej kręci a przedtem zapala się kontrolka grzania świec tak na około 3s. Jak jest powyżej zera to nie grzeje świec i pali znacznie szybciej? A i jeszcze jedno takie pytanie... jak to jest z tym "guzikiem" jak auto długo by kręciło powiedzmy te 15-20s to należy przycisnąć go ponownie by przerwać kręcenie rozrusznikiem a potem spróbować ponownie odpalić czy auto samo przestanie kręcić i walnie komunikatem jakimś jak nie będzie mogło odpalić? W przypadku mocnych mrozów powiedzmy w okolicach -20 praktykuje się w naszych BMW wstępne grzanie świec, tzn włącza się kilka razy pod rząd sam zapłon a następnie odpala auto? Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam jak była o tym już mowa. Dodam tylko jeszcze, że w instrukcji znalazłem takie oto informację, które nie w zupełności odpowiedziały na moje pytania.

"Przy uruchamianiu silnika nie wciskać pedału gazu. Nie rozgrzewać silnika podczas postoju, lecz natychmiast ruszyć zachowując umiarkowaną prędkość obrotową."

"Szczególne warunki przy uruchamianiu.

W poniższych sytuacjach przy uruchamianiu wcisnąć do połowy pedał gazu:

- Bardzo zimny lub bardzo gorący silnik nie uruchamia się za pierwszym razem.

- Silnik uruchamiany jest w bardzo niskich temperaturach, poniżej ok. –15, na dużych wysokościach, ponad ok. 1000 m.

UWAGA!

Unikać częstego rozruchu silnika raz za razem lub powtarzających się, nieudanych prób rozruchu. W przeciwnym wypadku paliwo nie spali się lub spali się tylko częściowo, i istnieje niebezpieczeństwo przegrzania i uszkodzenia katalizatora."

"Samochody z silnikiem Diesla.

Gdy silnik jest bardzo zimny a temperatury wynoszą poniżej ok. 0 proces rozruchu może trochę się wydłużyć ze względu na automatyczne załączenie świec żarowych. Lampka kontrolna świec żarowych zapali się na tablicy przyrządów, jednocześnie pojawi się komunikat na Check-Control."

http://www.4shared.com/download/N-TL0Wk0ce/u5pw.jpg?sbsr=29fdbbca5e3a694bc526b93bccac24c495e&lgfp=3000

Moje byłe BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=112&t=209629

Moje obecne BMW: ...

Opublikowano
Witam u mnie tez tak pali ze jak jest bardzo zimny to tylko na max 3 sekundy sie zapala kontrolka swiec zarowych a tak to w zasadzie nigdy . jesli chodzi o zapalanie na start stop to mysle ze nalezy zostawic komputerowi by sam zadecydowal czy bedzie krecil czy nie bo mozemy sami poprzez wylaczenie cos popsuc skoro pisze w instrukcjach ze moze nagromadzic sie zbyt duzo paliwa a to z kolei moze sie przyczynic do uszkodzenia katalizatora...jesli jest.:))