Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kilka dni temu zakupiłem Bmke 5 E60 , i pojawił się mały problem . Kupiłem opony zimowe roczne od kolegi który miał je w nowej s-klasie założone .Natomiast w wulkanizacji powiedzieli mi ze ich nie założą i nie będą odpowiadać za auto . Zupełnie tego nie rozumiem . Gdyż zestaw to był dwie opony Dunlop Sport Winter Run Flat 255/50 R17 i dwie opony zwykłe Continental Winter 255/50 R17 ale XL ! . I narazie założyli mi runflaty na tył oczywiście a z przodu pozostały letnie . Pytanie mojego polega na tym czy koniecznie muszę mieć ten run flaty z przodu czy mogę założyć te Continentaly Xl i po prostu chcą mnie w balon zrobić w wulkanizacji żebym kupił nowe run flaty . A druga sprawa jeśli tak , to co z tym będzie się wiązać ze będę miał Runflaty z tyłu i z przodu zwykłe Xl . Dzięki za odpowiedz ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Run Flat mają zupełnie inną konstrukcję od zwykłych opon i może to bardzo pogorszyć właściwości jezdne kiedy jest założony taki mix, wulkanizator ma rację i z pewnością kierował się względami bezpieczeństwa. Albo zakładasz 4 x zwykłe albo 4 x Run Flat.
Opublikowano
Ale te opony Continentala są utwardzone , myślisz ze jak na osi napędowej założe Runflaty dwie i na osi przedniej te XL to , może być gorszy komfort jazdy i bezpieczeństwo sie pogorszy ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chodzi o to że te dwa typy opon zupełnie inaczej pracują podczas jazdy i są wyprodukowane w zupełnie innej technologii. Pewnie gdybyś założył to byś mógł jeździć ale pogorszy się prowadzenie samochodu i systemy bezpieczeństwa mogą działać niepoprawnie.

Zobacz jaka jest różnica między zwykłą oponą a RFT

http://img26.imageshack.us/img26/7562/dunlopdsstreifen.jpg