Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam juz taka fobie zwiazana z doswiadczeniem ze chcialbym porzadnie zabezpieczyc moje bmw - jak gdzies zostaje na noc auto zawsze daje na strzezony chocbym mial go szukac godzine,

mam autoalarm z antynapadem (ukryty przycisk), napewno chcialbym jeszcze osobno odciecie zaplonu,

czy jest sens ustawiania kodu zabezpieczajacego w komputerze ? domyslam sie ze zlodziejowi zajmie to 30 sekund wiecej :)

czy da sie (nigdy nie mialem) zrobic odciecie zaplonu rzeczywiscie tak ze zlodziej go nie znajdzie conajmniej w godzine wiec w razie kradziezy porzuci auto jak przejedzie nim tyle co zostanie w przewodach ?

na szyby niestety nie ma ratunku a szkoda :) kiedys w ciagu roku poszly mi w sumie 3 szyby i 2 radia + glosniki w bialy dzien w roznych czesciach Krakowa. Kiedys juz mialem gotowa poduszke z haczykami na ryby ale w koncu sie powstrzymalem bo pozniej ja bym byl winny a nie biedny zlodziej :)

Opublikowano

najlepszym zabezpieczeniem porzodna blokada drazka zmiany biegow - tzn 'miś' :mrgreen: w automayach jest mniej skuteczny niz w samochodach ze skrzynia manualna ale i tak bardzo dobrze sie spisuje -

1- montuja blokade w pozycji 1- wtedy zlodziej nie moze odpalic samochodu , 2-nie moze zmienic biegu na P zeby odpalic i na d zeby jechac ....

alarmy z pilotem radiowym sa proste do rozbrojenia - fale radiowe mozna prosto 'przechwycic' .... duzo lepsze sa alarmy na podczerwien - wada jest to ze do otwierania musimy kierowac pilot prosto na centralke ....

kod na OBC to taki bajer - zadne zabezpieczenie .....

odciencia zaplonu tez sa skuteczne - szczegolnie takie ktore odcinaja zaplon i pompe paliwa - a najlepiej po pewnym okresie czasu - tzn jak zlodziej juz ruszy samochodem - wtedy samochod gasnie i zlodziej jest w kropce - stoi na srodku ulicy i siedzi w kradzionym samochodzi a on ani drgnie - wtegy musi ratowacv sie ucieczka

temat zabezpieczen jest bardzo zlozony i obszerny - jak cos to pisz na gg :mrgreen: