Skocz do zawartości

[E46] 330XD - Głuche stuki z tyłu przy hamowaniu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Głuche stuki z tyłu przy hamowaniu lub wolnej jeździe - ale uwaga - pojawiają się teraz w taką pogodę (gdy śnieg, plucha) lub gdy jest chłodno i mokro. Taki głuchy odgłos po naciśnięciu pedału hamulca ale także przez pierwsze kilkaset metrów podczas wolnej jazdy (np. po ruszeniu i jeździe w korku) - dodatkowo czasem słychać jakby coś szorowało (ale może mi się to jedynie wydawać). Po pewnej chwili i przejechaniu kilkuset metrów, tudzież 1-2 km głuche stuki znikają...Tak jakby po rozgrzaniu problem znikał...

Ma ktoś pomysł co to może być?

Opublikowano
ABS ?

Nie, to nie chyba odgłos działającego abs-u. Bo za odgłosem nie idą w parze działania typowe dla abs-u, czyli "bicie" pedału hamulca, czy też charakterystyczne dla abs-u zachowanie podczas hamowania. Jak wspomniałem wcześniej ów głuchy odgłos, czasem przeplatany odgłosem jakby szorowania pojawia się w pierwszym etapie jazdy, przede wszystkim przy hamowaniu, gdy samochód jest "zimny". Po kilku minutach i przejechaniu dajmy na to kilometra, dwóch (gdy samochód trochę się już nagrzeje) wszystko wraca do normy, żadnych stuków...

Opublikowano (edytowane)
Auto garażowane czy nie ?

Nie garażowane. Parkuję pod przysłowiową "chmurką".

I jeszcze raz podkreślę, że odgłos ów dochodzi z tyłu samochodu.

Edytowane przez artoor.s
Opublikowano
Miałem to samo kiedy parkowałem pod "chmurka" to poprostu uroki zimy :P u mnie po przejechaniu kilometra mijało xd

Ale jaki jest tego powód? Klocki hamulcowe przymarzają do tarczy? Zastanawia mnie to...

Opublikowano

Ja obstawiam na zapieczony ręczny.

Ręczny w e46 i e36 jest niedorobiony i zawsze miałem z tym problemy w postaci stuków i szorowania.

Pozdrawiam

Bierz Mnie Wszędzie...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Przypomniałem sobie ze miałem na początku szorowanie osłona blaszana za tarcza ocierała się o nią zdjołem kolo odgiołem troszkę było ok :D