Skocz do zawartości

e46 n42b20 czyżby odma?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :)

Mam mały problem z moim 318ci n42 2.0 143km z przebiegiem 80tys mil. Auto po odpaleniu chodzi normalnie, jednak po kilku minutach jak zaczyna sie rozgrzewać dymi na biało do momentu całkowitego rozgrzania (jakies 6-10min) wiem że może to być spowodowane wilgocią w układzie wydechowym, ale nie wydaje mi sie że aż tyle wody może sie tam zbierać. Płynu jak narazie mi nie ubywa chociaż bierze olej jakieś 150-250 ml na 300mil z małymi śladami mazi (masła) na bagnecie i tylko na bagnecie (płyn czysty), ponadto chodzi troche mułowato do 2500 obrotów a wyżej jakby dostawał dodatkowej mocy. dodam jeszcze że obroty na biegu jałowym to około 700 (chyba troche za mało).

w przyszłym tyg przymierzam sie do wymiany filtra i oleju na Motul 5w30 oraz przy okazjii chciałym zmienić odme(separator oleju z gumowymi przewodami)

moje pytanie to czy można jeździć z takimi objawami? oraz czy napewno jest to odma? czy może coś innego.

Prosze o pomoc tych którzy mieli coś podobnego oraz o wyrozumiałość (to mój pierwszy wpis)

Dzięki Marcin

Opublikowano
  • Autor

Dzieki maciej e46 za odpowiedz poczytam jeszcze troche. W czwartek jade zmieniać olej i separator. dam znać jak poszło i może jakieś fotki zrobie :idea: mam nadzieje że to tylko odma.

POZDRAWIAM...

Opublikowano
ja mam ten sam problem a prędzej będą to niestety uszczelniacze zaworów... no to do czwartku:)
Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie

Dzisiaj rano odpalając auto pojawił sie dziwny dzwięk klekotania w silniku dochodzacy jakby spod pokrywy zaworów ( zimny i ciepły). nie wiem czy to napiczacz czy to tylko przez ten nieszczęsny olej lub odme.

orientuje sie może ktoś jakie elementy powinno sie wymienić przy łańcuchu? chodzi mi o uszczelki itp

Jeżeli w czwartek po wymianie separatora i oleju (wraz z płukaniem silnika) nic sie nie zmieni wezme sie chyba za to,

Zobacze jeszcze co powie mój mechanik :roll:

Opublikowano
  • Autor

witam

jestem właśnie po wymianie oleju i separatora, auto chodzi całkiem inaczej (cicho i równo) :D no i juz tak nie kopci

niestety nie zrobiłem żadnych fotek bo mi tel padł :duh: cały separator i 2 z 3 węży były zapchane "masłem"

pozostała jeszcze kwestia obrotów na jałowym biegu (ciągle około 700) no i wzmożone kontrolowanie oleju przez pare dni

Może komus to pomoże jeżeli ma podobne objawy jak ja

Pozdrawiam