Skocz do zawartości

nietypowy problem z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam w mojej e 30 ,1.6 m40- gaz, dziwnie zachowuje sie ogrzewanie tzn przy obrotach rzedu 2,5tys i wiecaj z nawiweu dmucha przyjemne goraco a na biegu jalowym po doslkwnie kilku sekundach po zejsciu z obrotow, z nawiewu leci letnie ledwo cieple . termostat nowy , nagrzewnica nowa zawor przy nagrzewnicy wyglada na sprawny(przelot na 100%) , auto absolutnie nie grzeje sie , temperatura silnika wg wskaznika na desce w nornie. zastanawiam sie nad kontrola pompy wody ale moze starzy wyjadacze maja wiedze o jakims tajemnym sposobie odpowietrzenia ??? dodam ze odpowietrznik w obudowie termostatu jest nie do ruszenia i odpowietrzalem przewodem . czy ktos z was panowie mal juz taki problem? wiem ze w niektorych modelach wystepuje jakas dodatkowa pompa wody ? . przyznam sie szczerze ze koncza mi sie pomysly
Opublikowano
Nie jestem pewny ale chyba podobne objawy sa gdy sie odwrotnie podepnie przewody do nagrzewnicy.
Opublikowano
słabe ciśnienie na wężach, lub za mało płynu, lub ktoś inteligentnie podpinał instalacje gazową i źle podpiął węże :) zobacz czy na jałowcu wąż idący do nagrzewnicy jest ciepły, czy zimny.

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg

Opublikowano
Kolego mam bardzo podobny problem , jeśli byś sie coś dowiedział napisz w swoim Temacie.
Opublikowano
  • Autor
tez tak sobie mysle i tu problem - nie wiem ktory waz gdzie w np mercedesie 124 przeplyw przez nagrzewnice jedt dlawiony juz za nia i u mnie jest podobnie w bmw tzn waz zasilajacy nagrzewnice wchodzi na kruciec bezposredni a powrot jest podpiety pod ten kruciec z elektrozaworem - jak mi wystarczy dzis czasu to podepne odwrotnie a przedtem przejade sie na pb i zacisne weze od parownika lpg - plynu mam dosc w wyrownawczym ponad norme nawet . myslalem ze moze przez gaz i polaczenie z parownikiem jest problem z odpowietrzeniem ale nie plyn jest w kazdym z przewodow - normalnie czarna magia.... dam znac jak postepy a jakby ktos mial jeszcze jakis pomysl niech pisze nawet najbardziej nieprawdzpodobna przyczyna zostanie przezemnie sprawdzona
Opublikowano
  • Autor
powalczylem troszke z bmw - i ten nie chce sie poddac- nie moge go do konca okielznac ale chyba znalazlem- po pierwsze ten co zakladal gaz powinien zmienic zawod lub nie podejomwac wyzwan technicznych wbil sie w dziwnym miejscu w przewody do nagrzewnicy i porobil dokladki przewodow z czegos innego i zalozenie przewodow odwrotnie niz bylo do tej pory wymagalo ginmastyki ale udalo sie i .... jest odrobine lepiej teraz wystarczy juz ok 1500-1600 obr/min i jest cieplo natomiast mam wrazenie ze przedtem max temp z wylotu byla wyzsza ale moze sie myle ponadto mam do was prosbe czy ktos z was jest mi w stanie przeslac zdjecie ktore obejmie przednia grodz i tyl silnika z lewej strony tak abym mogl zobaczyc jak poprowadzone i jak wyprofilowane sa przewody do nagrzewnicy w m 40 - ewentualnie gdyby ktos byl z 3 city chetnie podjade i zobacze jak daleko rekodzielo w mojej becie odbiega od oryginalu...